Aquest és el Nacho, un nen de tres anys. És l'única persona a tot Catalunya amb la malaltia de Dent. Es tracta d'una patologia estranya que afecta el funcionament del ronyó. No reté substàncies vitals com les proteïnes, el calci o el fòsfor, i pot arribar a tenir una fallida renal crònica. De moment, no es pot curar. Per això els seus pares busquen suports per finançar la investigació de la malaltia. DECLA EVA GÍMENEZ, mare del Nacho "Lluitant pel Nacho, lluitem per una malaltia. Evidentment, la meva força és perquè el meu fill està malalt i jo tiro tot això cap endavant pel meu fill, però el que més em reconforta és pensar que del que trobi per al meu fill se'n beneficiaran un munt de persones que estan en la mateixa situació que jo." Han posat en marxa un recapte de taps de plàstic que reciclen i canvien per diners. Els comerciants d'Horta participen en aquesta iniciativa i han decidit donar un pas endavant més per ajudar el Nacho. Li han dedicat el calendari solidari que editen anualment. MANUEL ARIAS, associació de comerciants Cor d'Horta i Mercat "Es el tercer año que lo hacemos y cada año hemos hecho un calendario diferente, con diferentes temas y para diferentes entidades, sin ánimo de lucro y este año se lo dedicamos a un niño que lo necesita mucho." Els comerciants hi apareixen fotografiats amb el Nacho en indrets emblemàtics d'Horta. També l'actor Santi Millán, que col·labora amb la família. N'han editat 5.000, els venen a un euro i esperen esgotar-ne existències.

Les imatges del calendari són instantànies del petit en diferents indrets d’Horta. La família del Nacho fa mesos que va començar una campanya per recollir tants taps de plàstic com sigui possible i així recaptar fons per a la investigació. De moment, n’han aconseguit 25 tones, que equival a uns 6.000 euros.

Fa un any, els comerciants del Cor d’Horta van presentar un vídeo i el calendari solidari de 2012, que van vendre al preu simbòlic d’1 euro. Els fons recollits es van destinar, llavors, a la cooperativa que gestiona el Centre Carrilet, especialitzat en el tractament del Trastorn de l’Espectre Autista (TEA)