Gaudir de la vida de barri al costat de milers de turistes no sempre és fàcil. "N'hi ha molts i no compleixen la normativa." "Potser ara amb la crisi és bo portar turistes però si vas a llocs turístics veus que perden l'autenticitat." Precisament aquest turisme massiu és el que denuncia un recent documental titulat 'Bye bye Barcelona'. El vídeo reflexiona sobre la convivència entre barcelonins i turistes, que es complica sobretot al centre de la ciutat, un punt sobrecarregat de visitants estrangers. LLUÍS RABELL president de la FAVB "S'ha de descongestionar l'oferta hotelera del centre de la ciutat i generar altres centres d'interès turístic per tota la ciutat." JESÚS LODEIRO responsable regió metropolitana UGT Catalunya "Dubtem que estiguem preparats per rebre 10 milions de turistes, a més les plantilles estan sota mínims. Si no es fan més contractes i no es dóna més formació la qualitat no serà la que hauria de ser." De manera més positiva ho veuen els sectors que es beneficien del turisme. Els comerciants de les zones més concorregudes fa temps que reclamen la liberalització d'horaris comercials per poder absorbir tota la demanda dels turistes. RICARD OLLER president Eix Comercial Portal de l'Àngel "Tampoc no pensem que s'hagin d'obrir tots els festius de l'any. Però sí un nombre determinat en què sabem que l'afluència turística de Barcelona és significativa." De moment aquest estiu s'hauran de conformar a obrir els matins dels diumenges de juliol i agost. Una mesura que consideren insuficient.

Barcelona pot absorbir fins a 10 milions de turistes? Segons el Gremi d’Hotels de Barcelona aquesta ha de ser la fita, però no tothom hi està d’acord. Qui més en discrepa són els veïns de Ciutat Vella, que han de conviure amb la important afluència de turistes durant tot l’any. Una tasca, diuen, gens fàcil.

Des de la FAVB consideren que el turisme és positiu econòmicament per a la ciutat però cal “gestionar-lo amb seny, de manera sostenible i continguda”, segons el president de l’entitat. Lluís Rabell alerta que no es pot deixar el sector “només en mans dels interessos privats” i s’ha de controlar, diu, per tal que els veïns del centre de la ciutat -un punt força sobrecarregat de turistes- no se sentin expulsats del barri.

El sindicat UGT, per la seva banda, també creu que el turisme genera un impacte econòmic molt positiu però no s’ha de donar “en detriment de la precarització del treball”, segons el responsable d’UGT de Catalunya de la regió metropolitana. Jesús Lodeiro dubta que es puguin absorbir 10 milions de turistes a la ciutat “amb plantilles sota mínims i tants contractes a temps parcial”. La solució, assegura, és intensificar la contractació i millorar la qualitat del servei, que ara per ara, consideren, no és del tot bona.

Els comerciants de les zones més turístiques, en canvi, estan d’acord amb el Gremi d’Hotels i aproven que la ciutat rebi fins a 10 milions de visitants. Des de l’eix comercial del Portal de l’Àngel, a més, veuen del tot necessari liberalitzar els horaris comercials i poder obrir “molts més diumenges i festius durant l’any tenint en compte els dies de més afluència de turistes”, segons explica el president de l’eix, Ricard Oller.