Tot i que la temperatura pujarà transitòriament aquest dimecres i dijous, la situació meteorològica donarà un gir de 180º a partir de divendres. El pas d’un front obrirà les portes a que l’anticicló de les Açores s’allargui cap al nord, buscant la connexió amb l’anticicló de Groenlàndia. Les borrasques quedaran aparcades als països escandinaus i al sud d’Itàlia i, al mig, un passadís de vents de nord d’origen polar que aniran, en un primer moment cap a Centreeuropa i, més tard, cap a la península.

 

 

 

 

 

 

 

El grau de probabilitat d’aquesta gran irrupció d’aire fred és força elevat, doncs els grans models meteorològics coincideixen ja en aquesta possibilitat.

Polar o siberiana?

Sembla que la “massa mare” serà d’origen polar. Si bé és cert que en el moment que ens arribarà el gruix de fred (a mitjan de la setmana vinent) l’ anticicló se situarà cap a Centreeuropa/països escandinaus i buscarà transitòriament unir-se a l’anticicló rus/siberià. Per tant, podem dir que es tracta (si els mapes no canvien) d’una irrupció d’aire fred d’origen polar i continental, doncs el fred ens arriba de de l’Europa central. Tot i això, caldrà veure el moviment final dels centres d’acció.

Seca o humida?

Irrupcions d’aire fred i humitat a Barcelona acostumen a ser mals companys de viatge. A més, es tracta (sempre que els mapes no canviïn) d’una irrupció d’aire fred continental, amb poc recorregut marítim, amb la qual cosa sembla una entrada de fred eminentment eixuta. Tot i això, aquest tipus de situacions poden acabar formant petites baixes mediterrànies que poden afavorir la inestabilitat, així com algun rebuf fruit de la tramuntana. De moment, però, sembla més aviat seca.

Onada de fred o irrupció d’aire fred?

La setmana vinent sortirem de dubtes. Que sigui onada de fred o no vindrà donat per la persistència del fred. Si el fred intens s’allargués tres dies o més consecutius parlaríem de la primera onada de fred de la temporada. Si es tallés en algun moment, quedaria com a gran irrupció d’aire fred. La resposta, la setmana vinent.

Baixarem sota zero a Barcelona?

Tot i que les condicions sinòptiques són bones per veure glaçades tímides en alguns barris de Barcelona, que glaci a la ciutat o no vindrà determinat pel vent (si no bufa, més fred) i pels núvols (si la nit és serena, la nit és més freda). Si es donen aquestes dues condicions (vent en calma i nit serena) és possible que glaci tímidament a la part alta de la ciutat i als barris que toquen el riu Besòs. Al centre de la ciutat, l’efecte illa de calor urbana esvaeix pràcticament del tot aquest risc.

I a la resta de Catalunya?

També sembla una entrada freda força eixuta. Les glaçades sí que podrien ser notícia a molts punts interiors si el vent encalma i, fins i tot, es podrien donar nombroses glaçades negres, sense gebre, per la manca d’humitat i que castiguen molt l’agricultura i la vegetació del nostre territori.

Cal recordar que es tracta d’una previsió a mitjà termini i que el pronòstic pot canviar els propers dies. Queda clar, però, que arriben els “barbuts” més “peluts” dels últims anys.

A través del compte de Twitter @btvmeteo podreu seguir en tot moment els possibles canvis d’aquesta situació meteorològica.