Els antics jutjats van deixar de funcionar l’any 2009, amb el trasllat dels jutjats d’instrucció a la Ciutat de la Justícia. Des de llavors l’edifici s’ha anat degradant. S’hi han hagut de fer diverses intervencions per evitar ocupacions il·legals, d’una banda, i per garantir la seguretat dels vianants, actuant sobre la façana, de l’altra.

De fet, el Departament de Justícia considera que la situació d’abandó era ja “insostenible” i, per tant, calia que l’enderroc fos “immediat”. Per tirar-lo a terra, el departament hi destinarà 2,8 milions d’euros. Es preveu que les obres de demolició, força complexes per la mida de l’edifici (de 5.400 metres quadrats), s’allarguin durant vuit mesos. És a dir fins a febrer del 2018.

Mentre no hi hagi pressupost per aixecar la nova Audiència de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona serà l’encarregat de gestionar el solar. L’Associació de Veïns del Casc Antic ja va explicar que preferirien que s’hi edifiquessin equipaments “necessaris per al barri” com una escola bressol. Conscients de la provisionalitat del solar van demanar que s’hi fessin espais d’oci com una zona infantil, pistes de petanca o un parc per a patinadors.

La nova Audiència de Barcelona

El Departament de Justícia vol convertir els voltants del passeig de Lluís Companys en el segon pol judicial de Barcelona. Des del 2010 es disposa d’un projecte per construir-hi la nova Audiència de Barcelona. Aquest, però, s’haurà de revisar per adequar-lo a les necessitats actuals. Es calcula que el cost de construir-lo rondaria els 50 milions d’euros. Les obres hauran d’esperar perquè, ara per ara, no hi ha disponibilitat pressupostària per fer-les. El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha assegurat que espera que es pugui construir en un termini de cinc anys.

Actualment l’Audiència de Barcelona es troba al Palau de Justícia i comparteix edifici amb la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Amb el trasllat de l’Audiència a un nou edifici s’alliberaran espais al Palau de Justícia, que passaran a ser ocupats per la Fiscalia Superior de Catalunya i la Sala del Contenciós Administratiu.