"Crec que és una passada, crec que és una forma de retallar els ajuts a menjador, crec que crearà molts problemes a les escoles." CONXITA GARCÍA, directora de l'Escola Cavall Bernat "El menjador dels que poden pagar, dels rics entre cometes i el dels pobres que no poden pagar. Com t'ho menges? A mi no m'agrada la idea." "Que els nens no s'intoxiquin. En el moment en que entri una carmanyola que no sabem on ha estat elaborada ni en quines condicions... si fins al moment hem estat curosos, penso que ho hem de continuar sent. I després hi ha un altre problema, que hi ha criatures que menjaran una caixa de Donetes i una bossa de patates fregides."

La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes d’Estudis Sufragats amb fons públics (FAPAES) parla d’acord “pioner i necessari”, atès les sol·licituds que s’han rebut en els últims anys. Des de FAPAES consideren que “és una obligació donar resposta a les famílies que, per problemes econòmics, no poden pagar el menjador escolar”. La conselleria prefereix esperar a tenir el document tancat per fer-ne públic el contingut. La FAPAES ha avançat en un comunicat alguns dels acords que faran possible l’aplicació de la mesura:

-El mateix centre, mitjançant el Consell Escolar, haurà d’acceptar la possibilitat que hi hagi alumnes que portin el dinar amb carmanyola.

-Caldrà que el centre disposi d’un sistema per refrigerar i escalfar els aliments que portin els alumnes.

– Caldrà que el centre asseguri un espai adient perquè els alumnes dinin, ja sigui el mateix menjador o un altre espai igualment apropiat.

-Caldrà garantir que els alumnes reben una vigilància suficient durant l’estona de dinar. En aquest sentit, serà necessari buscar fórmules que facin possible el cost de monitoratge.

Aquestes directrius es complementaran amb unes orientacions elaborades pel Departament de Salut per garantir la seguretat alimentària dels alumnes.

La iniciativa sorgeix com a conseqüència d’una petició que havia fet la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes. La Generalitat va anunciar la decisió ahir i, avui mateix, ja s’ha aixecat certa polèmica en el món educatiu.

Alguns mestres consideren que no totes les famílies prepararan àpats equilibrats a les carmanyoles dels seus fills i que pot ser contraproduent. Per evitar que això pugui passar, la Generalitat treballa en un protocol que tindrà en compte tant les qüestions logístiques i de seguretat dels aliments, com les nutricionals.

Unes recomanacions que hauran de considerar la necessitat que els nens mantinguin una alimentació variada, però també les particularitats de cuinar aliments que no es consumiran fins al cap d’unes hores. Des de la Universitat Ramon Llull, l’especialista en dietètica i nutrició, Maria Josep Rosselló, recomana que es planifiquin els menús conjuntament per a tots els nens i que s’adapti la dieta a les necessitats d’aquesta fórmula.