Donar-li forma i enganxar les dues meitats de l'ou sembla la part més difícil, però el secret per fer figures de xocolata no és pas aquest. La clau és al començament del procés. JOAN OLIVA, pastisser "Sembla una cosa molt fàcil però s'ha de saber com escalfar la xocolata, abaixar-li la temperatura perquè després l'ou et quedi brillant, no se't trenqui i no et passi absolutament res." En aquest taller ensenyen a fer figures a partir d'un motlle i a decorar-les de colors. Segons els organitzadors, cada cop són més els qui opten per fer les mones a casa. PILAR GALLEGO, propietària de Gadgets & Cuina "Abans la gent feia el dinar i comprava les postres, ara la gent, de tant en tant, s'atreveix a fer les postres." MERCÈ SERRES "He fet altres coses, el Sacher o pastissos Tatin o d'altres, però aquest no l'havia fet mai. La xocolata no l'he treballada mai així com en mona." MARIA LLERENA "És una manera, d'una banda, de reduir el cost d'aquestes mones, que normalment són molt cares. I de l'altra també més original a l'hora de fer el regal." Al marge dels qui n'aprenen, on aquests dies treballen sense parar és a les pastisseries. En aquest obrador, per exemple, ja fa un mes i mig que preparen les figures de xocolata. El darrer pas, expliquen, és el pastís. ROSA MARIA RUBIO, propietària de la Pastisseria Sardenya "El tipus de mones que tenim són de mantega, de fruita, de nata, de trufa, el Sacher... també em demanen mousses..." Per no quedar-se'n sense, molts compradors opten per reservar-les. Aquí ja fa més d'una setmana que tenen mones encarregades.
Tal com mana la tradició els padrins o els avis són els encarregats de regalar la mona als fillols. Encara són molts els que opten per anar a comprar-la, però a poc a poc arrela el costum de fer-la a casa. I això es nota en els cursos que es programen per a aquestes dates i també en el fet que moltes botigues tenen cada cop més instruments per fer mones a casa.