MARIA TERESA MORENO, propietària "Ens trobem a l'orxateria d'El Tio Che, a la rambla del Poblenou, 46, al barri del Poblenou. Van venir el 1912 d'un poble que es diu la Nucia, a Alacant, i van arribar aquí a Barcelona perquè volien fer les amèriques i, potser, havien d'esperar vuit o nou mesos. Aleshores van començar a fer granissaets i orxata, que és el que sabien fer i això va ser el 1912 a la Barceloneta. I des del 40 fins ara estem aquí, a la ubicació que us he dit abans, a la rambla del Poblenou. El nom d'El Tio Che ve perquè quan van venir i van començar a treballar, van fer l'orxata i el granissaet, la gent no coneixia encara aquests productes i la gent que passava pel carrer, el iaio sortia, el besavi, sortia amb un got i deia: 'che, prova, che, prova'. I la gent deia, 'mira, el tio che'. I es va quedar El Tio Che. Vejam, d'orxata només n'hi ha una varietat, és l'orxata tal qual o l'orxata sense sucre. El que passa que es pot barrejar amb una boleta de gelat. Nosaltres li'n diem flotaor, en altres llocs li'n diuen cubano. Es pot barrejar amb granissat de llimona. No hi ha cap més secret que una xufla bona de l'Alboraia, aigua i sucre. Nosaltres no som una entitat com a tal, però molta gent potser coneix el Poblenou gràcies a El Tio Che. És un punt de trobada de molta gent. Els clients es tornen amics. Som molt de barri. Som molt propers a tota la gent."