Primer dia d'hivern al calendari, i també al cel de la ciutat. El color gris i la pluja han deixat un paisatge propi de l'època i farcit de paraigües que no tothom ha rebut de la mateixa manera. ÀNGELS GRANDE "No m'agarada l'hivern. Des de fa una setmana que ja em moro de ganes que torni la calor." LUCÍA GARCÍA "Jo tenia ganes que arribés perquè aquesta onada de calor no era normal". ANNA MAURÍ "Fa fred, però ni comparació amb altres anys. Quan jo era jove nevava sovint." El fred d'hivern, però, ja va es va sentir des de la setmana passada. Dissabte a la nit, per exemple, es van registrar les temperatures més baixes de tot el 2009 a la ciutat. Els efectes del temporal de fred d'aquest cap de setmana s'han notat aquest matí de dilluns sobretot en els transports que uneixen Barcelona i Madrid. La mala visibilitat a Barajas ha mantingut tancat el pont aeri fins al migdia, i això ha fet acumular retards que no es podran solucionar fins aquesta tarda. Els trens de Gran Velocitat també s'han vist afectats per les nevades de Madrid, i no han circulat amb normalitat fins a dos quarts d'onze del matí. Tampoc la línia R5 dels Ferrocarrils de la Generalitat ha pogut arribar com sempre a Manresa. La neu que ha caiguta aquest matí a les comarques de l'interior ha produït retards generalitzats de deu minuts en els dos sentits de la marxa.

Quatre trens de la línia de l’AVE Madrid- Barcelona han estat cancel·lats a primera hora del matí. El servei s’ha restablert a les 9.45 h. Per recuperar la normalitat, Renfe ha programat diversos trens dobles. Pel que fa a la circulació aèria, la neu que ha caigut a l’aeroport de Barajas ha obligat a tancar dues pistes i, com a conseqüència, s’han cancel·lat diversos vols, alguns d’ells del pont aeri, que ha estat més de cinc hores sense servei. També hi ha vols afectats des de l’aeroport del Prat a algunes ciutats europees, com ara París o Amsterdam, i a Sud-amèrica.

Aquestes incidències coincideixen amb l’arribada de l’hivern astronòmic. La nit passada, barris com Sants o Sarrià han arribat als zero graus i en punts com el Parc del Fòrum o al peu del Funicular, s’han registrat temperatures sota zero. A causa del fred intens, l’Ajuntament ha posat en marxa l’operació fred per atendre les persones sense sostre. Durant el cap de setmana, els equips d’emergència municipals han donat allotjament a més d’un centenar de persones.