El David té síndrome de Down i és un dels 90 participants de l'assaig clínic amb extractre de te verd. Durant un any ha pres diariàment aquestes càpsules, que contenen epigalocatequina gal·lat, un compost que es troba al te verd. La dosi que se li subministrava equival a 8 tasses de te al dia. El tractament ha anat acompanyat d'un protocol d'estimulació cognitiva a través de jocs i exercicis. El resultat ha estat que ha millorat capacitats com la memòria, l'atenció i l'autocontrol. GUADALUPE FERNÁNDEZ, mare d'en David "Estaba como más avispado, como menos embobado porque tiene a veces ese aspecte de embobamiento. Estuvo estudiando jardinería en esta época y se estuvo desplazando desde Barcelona hasta Mollet. Cogía el tren para hacer práctica y volvía. Cuando en algún momento se ha perdido tiene la capacidad de recurso de llamar, de poner-se en contacto con alguien". Segons els impulsors de l'estudi, és la primera vegada que un tractament és eficaç a l'hora de tractar la síndrome de Down, una disfunció que, asseguren, es creu intractable. RAFAEL DE LA TORRE, doctor i director de l'IMIM "Los resultados de este estudio son muy positivos sobretodo porque lo que hacen es decir sí. Se pueden hacer cosas en discapacidades intelectuales. No es una mala suerte tener una discapacidad intelectual. Se pueden hacer cosas muy importantes para la calidad de vida de estas personas". L'èxit de l'assaig clínic, impulsat per l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i el Centre de Regulació Genòmica, obre la porta ara a aplicar el tractament a nens amb síndrome de Down i a embarassades amb fetus que tenen aquesta alteració genètica.

El David té síndrome de Down i és un dels 90 participants de l’assaig clínic amb extractre de te verd. Durant un any ha pres diariàment unes pastilles que contenen epigalocatequina gal·lat, un compost que es troba a la planta. La dosi que se li subministrava equival a vuit tasses de te al dia. El tractament ha anat acompanyat d’un protocol d’estimulació cognitiva a través de jocs i exercicis. El resultat ha estat que ha millorat capacitats com la memòria, l’atenció i l’autocontrol. La Guadalupe Fernández, mare del David, diu que mentre se l’atenia “estava més espavilat i va guanyar en autonomia”. Explica que el David “feia un curs de jardineria a Mollet del Vallès i agafava el tren per anar i tornar i, fins i tot, quan en algun moment s’havia perdut era capaç de trucar per telèfon”.

Segons els impulsors de l’estudi, és la primera vegada que un tractament és eficaç a l’hora de tractar la síndrome de Down, una disfunció que, asseguren, es creu intractable. Per Rafael de la Torre, director de l’IMIM, “els resultats demostren que sí que es poden fer coses per a discapacitats intel·lectuals”. Els científics no només han estudiat les millores en l’àmbit cognitiu, sinó que també han fet proves de neuroimatge que han conclòs que hi ha canvis físics o neurofisiològics en el cervell.

L’èxit de l’assaig clínic, impulsat per l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i el Centre de Regulació Genòmica, obre la porta a aplicar-lo a nens amb síndrome de Down i a embarassades amb fetus que tenen aquesta alteració genètica. Actualment, a l’estat espanyol hi ha unes 40 persones amb aquesta disfunció.