El secretari de Política Sindical de la UGT de Catalunya, Camil Ros, ha afirmat en una roda de premsa aquest dijous que el 66% dels convenis bloquejats (50 de 76) “caducaran” al juliol, moment en què venç el període anomenat “d’ultraactivitat”, per la qual cosa els treballadors afectats es trobaran “sense més cobertura que l’Estatut dels Treballadors”. El sindicat calcula que els 140 convenis sectorials (dels quals afirmen que 76 estan bloquejats) regeixen les condicions de treball d’uns 1,1 milions de catalans i que els que estan aturats afecten unes 948.000 persones.

En aquest sentit, Ros ha acusat les patronals catalanes, en especial Foment del Treball, de bloquejar “premeditadament” la negociació de molts convenis sectorials amb la finalitat de reduir les garanties i empitjorar les condicions laborals de milers de treballadors.

Segons UGT, les patronals volen aprofitar les possibilitats que els ofereix la reforma laboral i intenten eludir la negociació per aplicar de forma “extrema i deslleial” la nova normativa, una estratègia que el sindicat ha instat Foment a abandonar pel bé del clima laboral a Catalunya. Ros ha advertit que no es pot entrar en la “barra lliure” de la reforma laboral, i ha recordat a les empreses que “tornaran a necessitar” el conveni sectorial, a l’hora que ha posat les negociacions a Seat i a Nissan com a prova que els sindicats estan disposats a negociar mesures de flexibilitat i que permetin augmentar la productivitat.