Entre avui i demà declaren els dinou manifestants encausats pel setge al Parlament. I ho fan a Madrid, a l'Audiència Nacional, davant del jutge Fernando Grande-Marlaska, perquè estan acusats d'un delicte contra altes institucions de l'Estat. També d'atemptat contra l'autoritat. Per tot plegat, la fiscalia demana cinc anys i mig de presó per a cada un. La Generalitat i el Parlament de Catalunya exerceixen l'acusació particular, al costat d'un insòlit company: el sindicat Manos Limpias. Les declaracions continuaran dimecres i dijous. Serà el torn d'una quinzena de diputats que aquell 15 de juny d'ara fa tres anys van ser assetjats mentre intentaven accedir al Parlament. En el ple d'aquell dia s'aprovava el primer paquet de retallades del govern d'Artur Mas, i la manifestació convocada pel 15-M va intentar impedir-ho des de primera hora del matí. El setge va obligar el mateix president i la presidenta de la cambra, Núria de Gispert, a utilitzar l'helicòpter per arribar-hi. En el judici, tots dos declararan des dels seus despatxos per videoconferència. També ho faran Ernest Maragall i Montserrat Tura, entre d'altres, des del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Sí que es desplaçaran a Madrid l'exdiputat Alfons López Tena, Salvador Milà i Joan Boada. Està previst que el judici quedi vist per a sentència el 5 de maig.

A la banqueta s’hi asseuen 19 dels 20 manifestants processats, ja que un va fugir. Entre d’altres se’ls imputa un delicte contra altes institucions de l’Estat per haver impedit l’accés dels diputats a la cambra catalana amb “empentes, cops i insults”, segons sosté la fiscalia.

L’acció del 15-J va ser una concentració sense precedents a Catalunya, que va deixar imatges insòlites. Centenars d'”indignats” van rodejar la cambra catalana per impedir que s’aprovés el primer paquet de retallades del govern d’Artur Mas, i van obligar el president de la Generalitat a utilitzar un helicòpter per desplaçar-se fins a l’edifici de la Ciutadella.

Mas i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, declararan dijous i dimecres, respectivament, per videoconferència, segons va autoritzar el tribunal, i després de fer-ho durant la instrucció per carta. Una decisió excepcional que avui ha provocat una protesta de la fiscal.

En persona hi acudiran també com a testimonis els exdiputats Alfons López Tena (dimecres) i Joan Boada (dijous); des de palau, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila (dijous); i des de la seu del TSJC de Catalunya, Antoni Fernández Teixidó, Montserrat Tura i Ernest Maragall.

Dissabte, unes 4.000 persones es van manifestar pel centre de la ciutat sota el lema “Jo també hi era i ho tornaria a fer”, en suport als activistes jutjats a Madrid. Un acte que va coincidir amb la protesta de la “Campanya desobediència 2014”; un cop desconvocada la marxa, es van produir aldarulls, amb crema de contenidors i destrosses a entitats bancàries.