La Maria fa un any que va estrenar el servei de recollida de roba a domicili de l'Ajuntament de Barcelona i ara repeteix. La fundació Formació i Treball, que col.labora amb el consistori, s'encarrega de recollir un mínim de dues bosses de roba per casa i les porta a un magatzem on se'n fa una tria per material, tipologia i estat. Una part de la roba que es revisa es recicla, però la majoria de peces són aptes per a l'entrega social i la venda a botigues de segona mà de la mateixa fundació. Els diners que se'n treuen són per pagar els sous de les persones que treballen al servei. De moment, s'han recollit més de dues-centes tones de roba i més de 8.000 ciutadans han sol·licitat el servei.

La fundació Formació i Treball ha realitzat 8.103 recollides de roba usada a Barcelona des de l’octubre de 2012. Els ciutadans han donat 267 tones de peces en el primer any de funcionament del servei a domicili, lluny de l’objectiu inicial de recollir-ne 500 tones cada any. La xifra aconseguida representa el 13,7% de tota la roba que es va recol·lectar a la ciutat, incloent-hi els contenidors taronges de la cooperativa Roba Amiga.

La iniciativa ha permès crear una desena de llocs de treball, que han ocupat persones en risc d’exclusió social. Aquests, se sumen als 20 treballadors que té la fundació per cobrir la recollida de roba dels contenidors.

La roba recollida es porta a la planta de reciclatge, on es destria en funció de l’estat, el material i la tipologia. A partir d’aquí es pot enviar al reciclatge o a la venda i entrega social. Des de la fundació de Càritas, destaquen que amb aquest servei ha millorat la qualitat de les peces donades. També ha permès compensar la caiguda en la recollida de roba a través dels contenidors.