JORGE MORALES "Aquest mes fa 10 anys que he arribat a aquesta terra i la decisió de tornar és per uns projectes que tinc a la meva terra." Casos com el del Jorge han fet que el SAIER es posi al dia. A partir del desembre incorporarà dos nous serveis i es convertirà en un centre especialitzat en mobilitat internacional. Les noves prestacions es dirigiran a immigrants que volen retornar al país d'origen o barcelonins que busquen, sobretot en la resta d'Europa, una feina que aquí no arriba. MAITE FANDOS, tinenta d'alcalde de Qualitat de vida, Igualtat i Esports "Que quedi clar que no volem encoratjar l'emigració en cap cas. Simplement volem que tinguin tota la informació i que tampoc no volem ser una borsa de treball." Canvis necessaris a la llum de les dades: entre 2009 i 2012, la xifra de barcelonins que han marxat fora ha augmentat en un 50%. El 2012, prop de 4.500 van provar sort a l'estranger. Per això aquest nou SAIER explicarà als nous emigrants, per exemple, com exportar el subsidi de l'atur o com aconseguir assistència sanitària fora del seu país. MIQUEL ESTEVE, comissionat d'Immigració i Acció Comunitària "Adaptar aquest servei emblemàtic conveniat amb importants organitzacions i adaptar-lo a les necessitats de la ciutadania." Amb les informacions sobre el retorn voluntari i també al barceloní que marxa s'espera que la xifra d'usuaris remunti després de la davallada dels últims anys: el 2005 el SAIER va atendre més de 24.000 persones, una xifra que s'ha encongit a poc més de 10.000 el 2012.

Les xifres dels perfils atesos pel SAIER durant el 2012 respecte a 2005 evidencien els canvis que hi ha hagut en els fluxos migratoris. Així, mentre que el 2005 es van atendre més de 24.000 persones, l’any 2012 van sol·licitar atenció 10.137 persones. És per això que el nou SAIER incrementarà l’atenció a l’emigració. La tinenta d’alcalde de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, Maite Fandos, però, ha volgut aclarir que en cap cas es vol fomentar el procés migratori, “sinó que es limita a assessorar aquelles persones que han pres la decisió d’establir-se a un altre país”.

El tipus d’informació que hi trobarà l’usuari és, per exemple, com obtenir assistència sanitària al país destí, quins són els drets socials i laborals o com es pot exportar el subsidi de desocupació d’un país europeu a un altre. El servei també preveu donar recursos per aprendre l’idioma de destí.

Pel que fa a les persones que vulguin fer un retorn voluntari al seu país d’origen, el SAIER els donarà la possibilitat d’acollir-se als diferents programes i els derivarà a les entitats i serveis vinculats amb el tema. De fet, aquest centre és un dels primers a tot Europa que ofereix servei a immigrants i emigrants.