Al terrat de la nova escola municipal dels Encants s'acaba de posar en marxa aquesta instal·lació de 254 plaques fotovoltaiques. L'energia solar que recull serveix d'electricitat a tot el centre. Ara, amb el nou reial decret, l'Ajuntament haurà de pagar un impost. Juntament amb el centre dels Encants, el nou edifici de l'Escola l'Univers, a Gràcia, també tindrà una instal·lació fotovoltaica d'autoconsum. En aquest cas, serà més reduïda. En total, tindrà 60 plaques. Amb aquests dos nous edificis, Barcelona tindrà 21 instal·lacions d'autoconsum repartides en equipaments municipals. Segons la nova llei, les instal·lacions que superin els 10 kilowatts de potència hauran de pagar la nova taxa. JORDI GRAU, responsable subministraments Consorci Educació Barcelona "Malgrat això, pensem, i el govern municipal està treballant-hi, que no ha de ser un impediment, sempre pensant que cal convèncer gent i governs que l'energia que estem utilitzant és neta." A Vallcarca, en Josep Viver té aquest panell solar a la teulada des de fa 10 anys. Com que és per a ús domèstic i no supera els 10 kilowatts de potència, no haurà de pagar l'impost nou. Tot i això, la llei l'obliga a registrar la placa i això li suposa gastar més diners. JOSEP VIVER "Si ara després de 10 anys he amortitzat el que costa el panell, si hagués de legalitzar-se m'hauria de gastar més de 1.000 euros en papers, certificats..." El mateix passa en aquesta casa de Sant Andreu. No hauran de pagar el peatge que consideren innecessari. JOSEP OLIVA "És molt difícil posar peatge al sol, com tanques a Internet." De moment, no tenen la intenció de regularitzar les plaques.

En total, el consistori té 21 instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum repartides en equipaments municipals com la Biblioteca Joan Miró, a l’Eixample, les seus dels districtes de Gràcia i d’Horta-Guinardó o el Centre Social del Raval, a Ciutat Vella. Un dels últims edificis on s’han instal·lat plaques és a la nova Escola dels Encants. A principis d’aquest curs escolar, es van posar en marxa 254 plaques fotovoltaiques que serveixen d’electricitat a tot el centre.

Ara, amb el nou reial decret, l’Ajuntament haurà de pagar un impost per les instal·lacions que superin els 10 kilowatts de potència. Segons el responsable de subministraments del Consorci d’Educació de Barcelona, Jordi Grau, “malgrat el peatge, per al govern municipal no ha de ser un impediment, sempre pensant que cal convèncer gent i governs que l’energia que estem utilitzant és neta.”

Els usuaris que no superen els 10 kilowatts de potència són els particulars, que fan un ús domèstic d’aquesta energia. En Josep Viver fa 10 anys que té un panell solar de 10 watts. No haurà de pagar l’impost, però la llei l’obliga a registrar la placa. Assegura que això “és inviable perquè allargaria el temps d’amortització, ja que els certificats tenen un cost”. Un cas similar és el del Josep Oliva, té 10 plaques fotovoltaiques i tampoc no haurà de pagar el peatge. De moment, no té la intenció de regularitzat la seva instal·lació.