L’Hospital Vall d’Hebron ha estat durant dècades la principal maternitat de Barcelona. Als anys del franquisme, fins i tot s’hi va establir una oficina del Registre Civil, on les famílies dels nounats podien formalitzar la inscripció dels nadons sense haver-se de desplaçar a les oficines convencionals. Aleshores hi havia entre 60 i 80 naixements al dia, que amb els anys es van anar reduint fins als actuals, 12 o 15 al dia, que van fer que el Registre Civil decidís tancar l’oficina.

Aprofitant l’espai i el coneixement adquirit sobre els problemes habituals referents a aquest tràmit, el Vall d’Hebron va mantenir oberta una petita oficina pròpia d’atenció a les famílies, que ja fa 50 anys que funciona. Un espai on les famílies poden omplir els documents i resoldre qualsevol dubte sobre els contratemps que es poden trobar en el moment de lliurar la documentació al registre, i sense la necessitat que s’hi presenti la mare.

Hi ha casos, però, que per la seva situació legal no poden omplir els documents prèviament a l’hospital. Són, per exemple, les persones estrangeres que no tenen documentació, els pares que renuncien a la paternitat o les mares que no volen quedar-se els seus fills. Aquestes persones s’han de personar al registre i omplir tots els documents “in situ”. Les parelles que no estan casades, en canvi, sí que poden avançar tràmits a l’hospital, però igualment s’han de presentar tots dos progenitors al registre en el moment de la inscripció.

En aquests 50 anys de funcionament, hi han passat una mitjana de 4.000 famílies l’any per rebre assessorament. El fet de disposar d’un espai ja habilitat i de personal coneixedor dels problemes habituals, asseguren que els farà més fàcil adaptar-se al nou sistema telemàtic que impulsa el govern.

Precisament, el 15 d’octubre va entrar en vigor la norma que permet fer els tràmits d’inscripció dels nounats directament des de l’hospital, sense que els pares hagin de desplaçar-se al Registre Civil. La prova pilot ha començat a l’hospital de Terrassa i en els pròxims sis mesos s’estendrà a tots els hospitals de la xarxa pública.