Actitud de prevenció i màxima vigilància. Aquesta és la directriu que segueixen aquests dies els Mossos d'Esquadra desplegats a la ciutat. És el que implica, de fet, el nivell actual d'alerta antiterrorista, el 4 en una escala de 5. Un nivell que no s'ha apujat amb els últims atemptats de París, perquè ja estava activat des del gener, després de l'atac a 'Charlie Hebdo'. Tot i això, la presència policial al carrer s'ha fet ara més evident, amb un reforç dels controls. "A més d'aquest dispositiu estàtic, els Mossos també han reforçat la vigilància d'altres 750 punts d'interès policial. Això inclou la xarxa de transport, infraestructures estratègiques i els espais públics on es preveu una afluència massiva de públic." L'únic operatiu antiterrorista que NO està en marxa ara mateix és el que s'activa per detenir els autors d'un atemptat. Tot i això, la conselleria d'Interior ha anunciat que es doblaran els controls a les vies de comunicació per detectar moviments sospitosos. JORDI JANÉ, conseller d'Interior (ahir) "Estem reforçant tot allò que ja estava acordat abans. Però també amb una reflexió final: França estava activada i molt." La por d'un atemptat ha desencadenat, com és habitual en aquests casos, un increment de trucades de ciutadans alertats per objectes sospitosos. Aquest migdia la policia ha inspeccionat un cotxe amb matrícula francesa a Glòries. Una falsa alarma, com la que s'ha produït a Valls. Allà una motxilla abandonada a l'Hospital Pius ha obligat a mobilitzar els Tedax, que han descartat la presència de cap explosiu.

La mobilització d’unitats especials, com la Brimo (Brigada Mòbil) dels Mossos d’Esquadra, és un dels senyals del reforç policial després dels últims atemptats a París. La vigilància s’ha intensificat en 750 punts sensibles de tot Catalunya. Això inclou la xarxa de transport, infraestructures estratègiques o espais públics on pot haver-hi una afluència massiva de persones. Tot i això, el dispositiu no s’ha activat ara: estava en marxa des del gener, després dels atacs a la revista satírica ‘Charlie Hebdo’. Aleshores es va apujar el nivell d’alerta antiterrorista a 4, només un graó per sota del màxim, que pronostica un atemptat “quasi segur”.

El nivell actual implica una “actitud de prevenció i màxima vigilància” per part de tots els efectius policials. L’únic operatiu específic que no està en marxa ara mateix és l’anomenat Gàbia, que només s’activa per detenir els autors d’una acció terrorista. Tot i això, el Departament d’Interior ha anunciat que es doblaran els controls a carreteres i autopistes per detectar moviments sospitosos. El conseller Jordi Jané recordava, però, que “França també estava activada i molt” i això demostra que un atac d’aquest estil es fa “difícil d’evitar”.

Falses alarmes

La por d’un atemptat ha desencadenat diverses trucades a la policia de ciutadans alertats per objectes sospitosos, un fet que no és nou en aquests casos. Aquest migdia els Mossos d’Esquadra han inspeccionat un cotxe amb matrícula francesa a l’entorn de la plaça de les Glòries. Una falsa alarma que s’ha repetit també en un hospital de Valls o a Madrid.