Els equips de voluntaris pentinaran 287 zones de la ciutat (71 més que l’any passat) per “compensar-los en la càrrega de feina”, segons ha explicat la membre de la XAPSLL Maite Maurici. El que sí que es mantindrà un any més és la dualitat de mètodes per registrar els sensesostre: es farà servir l’app estrenada el 2016, però també es continuarà prenent nota a mà.

Més enllà de fer una foto fixa de la situació actual, Maurici ha dit que el recompte ha de servir “per interpretar què és allò que passa” i, així, “actuar davant dels reptes de futur”. En aquest sentit, la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha destacat que el Recompte 2017 serà el primer des que l’Ajuntament va activar el Pla contra el sensellarisme 2016-2020.

Ortiz ha assegurat que el fenomen no aniria a l’alça si hi hagués polítiques paral·leles, com la creació d’un salari mínim i la regulació dels preus del lloguer: “Amb bons instruments de protecció social, no estaria creixent”, ha sentenciat. En paral·lel al recompte, el membre de la XAPSLL Ricard Barrull ha afirmat que s’han activat “sinergies de col·laboració i implicació ciutadanes”, fet que converteix el recompte en un “recompte de la ciutat”.