Fa dos estius va esclatar la Barceloneta i ara ho fa el Poblenou. En el cas del barri mariner el conflicte es concentrava sobretot en la quantitat d’apartaments turístics. Als barris del Poblenou, en canvi, es focalitza en la quantitat d’hotels. Però al cap i a la fi la queixa dels veïns és la mateixa: consideren que el barri està massificat de turistes, un fet que ha disparat els preus dels lloguers i de les terrasses, i que a poc a poc, diuen, ha anat expulsant els veïns i els comerços de tota la vida. La zona més afectada, asseguren, és la rambla del Poblenou, “el punt neuràlgic del barri i el passeig que dóna al mar”, fantàstic per als turistes, segons explica Albert Mallol, membre de la plataforma Ens Plantem.

La batalla del Pla d’allotjaments turístics

El que exigeix la plataforma és que el nou PEUAT (Pla especial urbanístic d’allotjaments turístics) consideri els barris del Poblenou com zones turísticament massificades i, per tant, que no s’hi puguin construir més hotels i ni tan sols reemplaçar-ne els existents en cas que cessin l’activitat. El document s’aprovarà definitivament a l’octubre, però la versió inicial preveia que no es podien construir nous hotels però sí reemplaçar-ne els existents. A més, la part del 22@, concretament, està catalogada com una zona de creixement, és a dir, que hi podria arribar a haver 3.200 places turístiques més.

Aquestes xifres no agraden als veïns, que en aquests moments calculen que hi ha 32 hotels i uns 700 apartaments turístics, que es tradueixen en 13.136 places. Una xifra que pot créixer, alerten, perquè hi ha vuit hotels més en construcció, sis segons l’Ajuntament. Aquests nous projectes podrien incrementar el nombre de llits en 4.000.

Campanya de difusió

Aquest dimarts els veïns han començat una campanya d’actes per difondre la problemàtica que viu el barri i que volen allargar durant tot l’estiu. I ho han fet amb una cassolada i posterior manifestació per la rambla del Poblenou, sota l’atenta mirada dels turistes que ocupaven les terrasses. Després una trentena de persones han celebrat una assemblea per decidir futures accions, entre les quals no descarten ocupar els solars on s’estiguin construint els nous hotels.