L’Arquebisbat va posar en marxa el 15 de març un procés administratiu canònic arran els fets relatats pel pare Manel en la seva biografia, un llibre redactat pel periodista Francesc Buxeda i titulat ‘Més a prop de la terra que del cel’. En aquest procés han participat un vicari judicial emèrit de l’Arquebisbat, un vicari judicial i un membre del seu Tribunal Eclesiàstic. El seu informe final també ha tingut en compte un escrit d’octubre del 2009 del secretari de la Congregació per a la Doctrina de la Fe per concloure que Manel Pousa no ha concorregut en cap pena canònica.

L’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ja li ha comunicat la decisió al pare Manel Pousa. Sistach l’ha emplaçat a seguir treballant pels més desafavorits “sempre d’acord amb l’ensenyament de l’Església, amb la seva doctrina social i respectant tota vida humana des de la seva concepció fins a la mort natural“.

La possible excomunió del pare Manel havia provocat ja la reacció per part de nombrosos admiradors, que han fet sentir la seva indignació a les xarxes socials com Facebook. A Twitter, ja s’havia previst organitzar un acte d’apostasia col·lectiva per al dia en què Manel Pousa fos excomunicat. És per això que avui l’autor del llibre causant de la polèmica, Francesc Buxeda, anunciava que la pressió popular ha fet que Sistach no excomuniqui el pare Manel.