La bona alimentació és l'única medecina dels celíacs, per això si volen menjar pa, per exemple, n'han de comprar sense gluten. Tot i ser un producte de primera necessitat té un IVA del 10%, i no el superreduït com sí que passa amb el pa tradicional. Ara, això canviarà i el pa sense gluten tindrà un IVA del 4%, una decisió que ha anunciat el Govern espanyol. L'associació de celíacs de Catalunya celebra la mesura tot i que creuen que es queda curta. MATILDE TORRALBA, presidenta Assoc. Celíacs Catalunya "Tot i que era una acció necessària, el que sí que he de dir és que encara queda doncs poder aconseguir si més no, doncs pensem que no solament és el pa, que el pa es fa amb farina, i que doncs la pasta macarrons, etc. és un dels aliments bàsics, per la qual cosa si més no que pogués arribar al 4% en aquests productes bàsics." Els comerciants i els clients celíacs recorden que aquest greuge comparatiu entre els aliments bàsics amb gluten i sense hi ha estat de sempre. Diuen, però, que amb la pujada de l'IVA d'aquest setembre s'havia agreujat. CARME PEDRÓ, Dietètica Glòria "Ara hem passat del vuit al 10 però ja estàvem pagant un vuit, hauríem pogut pagar un quatre fa anys." SÍLVIA VICENT, celíaca "Jo quan vaig veure que aquests productes ens els passaven al 10 per cent vaig dir, bé, ja no sé on arribarem." Aquesa reducció de l'IVA del pa sense gluten és un primer pas per normalitzar la situació dels 10.000 celíacs que hi ha diagnosticats a Catalunya.

Actualment, s’aplica l’IVA del 10% al pa sense gluten. Mentre que una barra de pa costa al voltant de l’euro, el pa per a celíacs en costa dos. Les organitzacions de celíacs celebren la mesura però demanen més ajudes.