El 27 de juny és considerat el Dia Internacional de les persones Sordcegues en commemoració amb el naixement d’Helen Keller, la primera persona sordcega que va lluitar pels drets de les persones que patien aquesta discapacitat. El programa d’actes de l’ONCE Catalunya per celebrar aquesta data ha inclòs una exposició al Museu Marítim (MMB) en què un grup de persones sordcegues ha pogut descobrir amb el tacte el món de les barques tradicionals. La visita guiada l’ha conduïda una intèrpret, l’Andrea Flores, que ha transmès les explicacions de l’especialista d’embarcacions de l’MMB a través d’aquesta experiència sensitiva. Ella és qui ha explicat al ‘BTV directe’ que la persona sordcega rep la informació mitjançant la llengua de signes interpretada al palmell de la mà o bé amb la dactilologia.

Manel Eximeno, director del Centre de Recursos Educatius de l’ONCE, ha dit que “la societat no està preparada per entendre les persones sordcegues“. Per això, ha afegit, és important la figura dels intèrprets i guies, que són el principal vehicle de comunicació perquè els sordcecs puguin fer vida normal i comunicar-se, per exemple, quan van al metge.

Un altre dels actes previstos durant aquesta jornada és la xerrada “Ser mare amb sordceguesa“, a càrrec d’una afiliada a l’ONG, Antònia Almodóvar. A més, l’ONCE ha anunciat que en l’acte institucional farà l’entrega simbòlica d’un bastó vermell i blanc que identifica les persones amb sordceguesa a Josep Maria Buscató, president d’ASOCIDECAT (Associació de Persones Sordcegues de Catalunya).