Centenars de persones s’han mobilitzat aquesta tarda en contra de la reobertura del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) a Barcelona. Una manifestació convocada per Tanquem els CIE a la plaça d’Urquinaona, per intentar d’aquesta manera que els partits es mullin durant la campanya respecte a aquesta controvèrsia. Durant la manifestació, els assistents han cridat consignes en contra la reobertura del centre i han repetit crits a favor què cap persona sigui il·legal.

Durant una entrevista a Barcelona FM, Cristina Fernández, membre de Tanquem els CIE, ha afirmat que, durant els vuit mesos que ha estat tancat el centre, ha quedat demostrat que no passa res si no està en funcionament i per això demanen que no el tornin a obrir. Malgrat tot, assegura que amb el tancament del CIE no se solucionaria el problema real, per això diu que seria necessari un canvi en la política migratòria.

El Ministeri de l’Interior ajorna la reobertura del CIE

El CIE ha estat tancat des del 5 de novembre per fer-hi obres i, segons ha explicat Fernández Díaz, encara queden “detalls per enllestir” abans de tornar-lo a posar en funcionament. El ministre de l’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, no ha volgut aclarir si CIE de la Zona Franca de Barcelona reobrirà les portes abans o després de les eleccions del 26 de juny. Fa uns dies la policia espanyola va confirmar que s’obriria durant la segona quinzena de juny, i tot apuntava que seria aquest dimecres, però informacions publicades avui asseguren que la reobertura es farà després de les eleccions espanyoles, cosa que el ministre no ha volgut confirmar. “Es reobrirà quan s’acabin les obres, amb tota normalitat”, ha explicat.

El CIE va tancar al novembre per unes obres de millora que havien de durar quatre mesos. La reobertura s’ha anat posposant i tot semblava indicar que havia d’entrar en funcionament aquest dimecres. Preguntat per aquest nou ajornament, el ministre no l’ha volgut confirmar, però ha aprofitat per carregar contra el conseller de Justícia, Carles Mundó, per haver-li demanat per carta que no reobrís el centre, atenent una resolució aprovada al Parlament. Fernández Díaz s’ha mostrat especialment molest pel fet que tant la carta del conseller com la seva de resposta es fessin públiques a través de la premsa.

El ministre deia en la seva carta que els CIE formen part de la legalitat europea i del compromís de l’Estat amb la política migratòria comunitària, i formen part d’una mesura subjecta als principis de “legalitat, excepcionalitat i control”. Així, recordava que la legislació europea sobre immigració irregular obliga a prendre mesures per fer efectiva l’expulsió dels estrangers sense permís de residència, i que la majoria de països tenen centres similars, amb estades màximes molt més llargues que a l’estat espanyol.