ELOI BADIA, regidor de Gràcia "Entendre que és un mercat que s'ubica a Gràcia i això fa que aquest mercat sigui diferent a la resta. Per tant, té sentit que incorpori nous elements per adequar-se al comportament, a la idosincràcia, a la identitat d'un districte com Gràcia on tot el que són les economies socials, col·laboratives i el producte ecològic és un dels districtes on més aflora." JERONI MAGRANS, paradista del Mercat de l'Abaceria Central "Nosaltres temíem molt que això es fés molt més llarg i una de les coses que més vam lluitar és que es respectés aquest termini de començar la carpa com a molt el novembre de 2017." JORDI VALLS, paradista del Mercat de l'Abaceria Central "Sortosament vam fer la reunió i va sortir per majoria aclaparadora que es feia el mercat. I tots estem molt il·lusionats i molt contents. Francament, estem pletòrics, per dir-ho així."

Amb aquesta nova àrea el projecte de remodelació ha volgut posar en valor la identitat pròpia de Gràcia, un barri on el teixit de cooperatives alimentàries està molt consolidat. A la planta de carrer, a banda de les 50 noves parades, també hi haurà un establiment de format autoservei que encara no ha estat adjudicat a cap empresa. A l’altell, s’hi faran sales polivalents per a usos culturals, lúdics i socials de les associacions del barri.

L’altra zona destacada estarà sota terra. A la tercera planta del soterrani hi haurà l’aparcament i també es crearà una nova plataforma de distribució de les mercaderies, amb la qual es vol aconseguir minimitzar la presència de vehicles de transport a l’exterior. El pressupost aproximat per a la remodelació del mercat és de 25 milions d’euros.

Durant el 2017 es redactarà el projecte arquitectònic per al nou mercat i es construirà la carpa del mercat provisional que s’ubicarà al passeig de Sant Joan, entre els carrers d’Indústria i Sant Antoni Maria Claret. Els paradistes s’hi traslladaran, si tot va segons el previst, a la tardor de 2017, mentre que l’inici de les obres per al futur mercat s’ajornarà fins a l’any 2018. El termini previst per als treballs és d’entre dos anys i dos anys i mig, és a dir, que la reobertura es podria fer el 2020.

Els paradistes fa anys que esperen la millora de les instal·lacions, que en els darrers cinc anys ha perdut el 35 % dels visitants. Segons dades de l’Ajuntament, el mercat ha perdut prop de 14.000 visitants setmanals, passant dels 37.982 que hi havia el novembre de 2010 als 24.180 de juny de 2015. En l’actualitat, el 32 % dels establiments de l’interior estan tancats i a l’exterior representen el 28 %.