La investigació va començar el maig de 2013 i tenia com a objectiu la facció ALKN de la banda dels Latin Kings, considerada una de les branques més violentes que actua al país. La detenció a l'Equador d'un membre de l'organització que intentava introduir 4kg de cocaïna a l'estat espanyol per ordre dels seus superiors, va ser el primer element per començar a estirar del fil. JORDI BESCOMPTE, intendent dels Mossos d'Esquadra "Eren els caps d'aquesta facció de Latin a tot Espanya. Des de Catalunya dirigien tota l'activitat delictiva a la resta de l'estat mitjançant el que anomenaven diferents 'reinos'." La direcció dels Almighty Latin Kings Nation no només es portava a terme des de Catalunya, sinó que el líder de l'organització, o segons l'argot de la banda Inca Suprem, era català. L'anomenaven King Baby White pel fet de ser blanc i va arribar a la cúpula per la relació que tenia amb la germana del Corona Suprema, el cap dels Latin Kings a l'Equador. Baby White feia complir les ordres que arribaven de l'altra banda de l'Atlàntic a l'estat espanyol, i treballava envoltat de Latin Kings amb un perfil diferent al que es coneixia fins ara. Segons els Mossos d'Esquadra, els membres de la banda cada cop tenen més nacionalitats diferents: des d'espanyols i nord-africans fins a homes de l'Europa de l'est. Entre els detinguts ja no hi ha menors: els arrestats tenen al voltant de 30 anys i han ascendit amb activitats delictives com ara robatoris, extorsions o tràfic de drogues. JORDI BESCOMPTE, intendent dels Mossos d'Esquadra "Heroïna, cocaïna, haixix, i com entraven? A diferents presons tenint en compte que hi ha molts membres dels Latin que estan complint condemna." El regnat de Baby White ha acabat amb l'operació Guillotina, que ha permès empresonar tres líders més dels Latin Kings. Els Mossos d'Esquadra, però, no descarten que intenti mantenir amb la direcció de la banda, fins i tot des de dins de la presó.

Els arrestos es van produir l’11 de març, arran d’una recerca iniciada al maig, que ha permès desmantellar la facció Almighty Latin Kings Nation (ALKN), que des de Catalunya en dirigia les accions, molt violentes. 19 persones més han estat imputades. La llista de delictes és llarga: pertinença a organització criminal, lesions, encobriment, tràfic de drogues i d’armes i una dotzena de robatoris amb força. S’han escorcollat pisos de Barcelona, l’Hospitalet, Montcada i Reixac, Sant Andreu de la Barca, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Girona; i s’han intervingut tot tipus d’armes, joies i altres objectes sostrets. Fins i tot dues plantacions ocultes de marihuana.

El Jutjat d’Instrucció número 9 ha tutelat la investigació dels Mossos, que va començar a donar fruits amb la detenció de dues persones amb possessió de droga, la segona de les quals era l’encarregada de seleccionar correus humans per als Latin Kings. Tots dos formaven part d’una organització d’estructura piramidal, integrada per persones de nacionalitats diverses, principalment llatinoamericanes, que sota l’aparença de treballar en defensa de la cultura i els valors de la comunitat llatinoamericana, amagaven la seva verdadera funció: el tràfic de drogues a escala internacional i l’ús de mètodes molt violents per garantir la cohesió dins el grup.

Per damunt de tots hi havia un líder, anomenat King Baby White, un home de nacionalitat espanyola que suposadament també va participar en l’assalt a narcotraficants i diversos robatoris amb violència, i que va instigar a l’entrada de droga no només a través de mules sinó de persones a qui presumptament va enganyar per transportar-la fins aquí. La cúpula escapçada dirigia, a més, la introducció de substàncies estupefaents a les presons. Allà distribuïen la droga a antics membres de la banda que estan complint condemna, i aquests eren els encarregats de fer-la arribar a altres reclusos. Baby White i els principals membres de la facció desarticulada ja han ingressat a presó. De fet, un dels quatre líders ja hi complia condemna. Precisament per aquest motiu, els Mossos d’Esquadra no descarten que el català que fins ara ha encapçalat la banda intenti mantenir el seu estatus tot i estar reclòs.

Com arriba un català a la cúpula de la banda

El líder de l’ALKN, o segons l’argot de la banda inca suprem, és un home de nacionalitat espanyola, d’uns 30 anys, que des de Barcelona feia arribar les ordres del corona suprema (el cap dels Latin Kings a l’Equador) a tots els “regnes” de l’estat espanyol. Sorprèn el fet que el principal detingut, Baby White (Óscar P. T.), no es vestia amb l’estètica característica de la banda (cadenes i pantalons amples), feia una vida discreta i tenia pocs antecedents policials. Però el més nou del cas és el fet que un espanyol hagi arribat a la cúpula. El motiu és que White és la parella de la germana del líder equatorià de l’organització, que també ha estat detinguda en el marc de l’operació Guillotina.

Els Mossos d’Esquadra reconeixen que el perfil dels “latin kings” evoluciona de forma progressiva. Cada vegada s’hi incorporen més joves autòctons i de nacionalitats més diverses, des de nord-africans fins a homes de l’Europa de l’est. La presència de les dones hi continua sent reduïda i, quan hi intervenen, no acostumen a delinquir, sinó a organitzar els elements necessaris per portar a terme les accions de la banda. També les franges d’edat han canviat ja dins la banda. Si bé fa uns anys es parlava de nois molt joves, fins i tot menors, en aquest cas la majoria dels arrestats o investigats tenen al voltant de 30 anys. Això indica, segons els Mossos d’Esquadra, una consolidació dels joves que van començar dins la banda i que han anat ascendint a mesura que complien ordres. L’època en què les ordres només les emetien immigrants o fills de llatinoamericans queda enrere i els catalans vinculats a la banda comencen a incorporar-se a les cúpules.