Els ministres de Justícia, Interior i Sanitat, Alberto Ruiz-Gallardón, Jorge Fernández Díaz i Ana Mato, conjuntament amb el fiscal general de l’Estat, Eduardo Torres Dulce, s’han compromès amb les associacions d’afectats a impulsar el cens dels casos, per conèixer l’abast real de la problemàtica.

Per posar en marxa el cens, es posarà a disposició dels afectats unes fitxes que inclouran el lloc i la data de naixement, la identitat i el domicili. Les dades s’incorporaran en un arxiu únic, que es podrà creuar amb documents sanitaris, com els relatius al part o l’historial clínic.

El Ministeri de Justícia donarà prioritat als casos de nens robats, agilitzant l’obtenció de les dades del Registre Civil i engegant una base de dades d’ADN impulsada per l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses, en què podran incloure les proves que els afectats s’hagin fet pel seu compte en laboratoris privats, unes proves que fins ara no s’hi podien incloure.

Les associacions d’afectats han valorat positivament les mesures que vol aplicar el Govern espanyol i demanen que la responsabilitat d’aquesta problemàtica no acabi “només en una monja”, amb referència a la imputació de la religiosa María Gómez Valbuena.