És la imatge que s'ha pogut veure aquest matí a la Vila Olímpica: edificis com l'Hotel Arts coberts per una mena de densa boira. S'ha notat també en altres punts de la ciutat com la torre Agbar o els entorns de la Sagrada Família. Es tracta del fum dels incendis de l'Alt Empordà, que s'ha escampat per bona part del territori. A Barcelona ha arribat cap a les vuit del matí. Des de la torre de Collserola s'ha pogut veure com el fum cobria el cel de tota la ciutat. Un fet que ha agafat per sorpresa la majoria de veïns. MARÍA ÁNGELES MERCADER "He notado que había mucho olor a humo y yo pensaba, algo se estará quemando." MARI BONILLA "Es notava molt, però jo pensava que era jo, que estava com marejada. Estava molt enboirat, jo ho he notat molt." El fum també ha disparat els nivells de contaminació. De fet, al matí, el nombre de partícules en suspensió s'ha multiplicat per cinc. I això ho han notat, especialment, els qui tenen malalties respiratòries, a qui avui s'ha demanat que extremin les precaucions. JOAN RUIZ, cap del servei de neumologia del centre mèdic Teknon "Evitar els espais oberts, per tant l'exposició al fum i, en tot cas, optimitzar la seva terapèutica per les vies respiratòries. Això vol dir estar el màxim d'hidratat, beure força aigua i prendre els broncodilatadors que ja prenen de forma habitual." Sembla, però, que aquesta tarda la situació ja s'ha normalitzat i a partir del migdia el nivell de partícules en suspensió s'ha anat rebaixant. "Al barri del Poblenou ja no queda ni rastre de la boira que ha cobert aquest matí bona part de la ciutat. Tot i això, canvis en la direcció del vent podrien fer tornar el fum a Barcelona i, per això, es recomana tenir en compte els consells dels experts. Us ho ha explicat des de la rambla del Poblenou, Verònica Rama."

El fum dels dos incendis que cremen a l’Alt Empordà ha arribat aquest dilluns fins a la ciutat. Protecció Civil ha alertat que les cendres i el fum seran persistents al sud de Girona i també a Barcelona. Per això, recomana a les persones amb problemes respiratoris que s’abstinguin de sortir al carrer en la mesura que puguin, sobretot si senten molèsties.

El CREAF recomana l’ús de mascaretes per reduir els efectes adversos del fum

El Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) ha recordat aquest dilluns la importància d’utilitzar mascaretes per protegir-se dels efectes adversos que ocasionen els components que porta el fum originat als incendis de l’Empordà. Els investigadors del centre recorden que en la combustió de la biomassa s’alliberen partícules que, en alguns casos, donen lloc a partícules noves en combinar-se amb les altes temperatures.

El fum porta associat monòxid de carboni, així com òxid de nitrogen, ozó (aquests dos últims gasos s’originen per les reaccions que provoquen les altes temperatures i altres reaccions) i també hidrocarburs aromàtics policíclics (HAP). Aquests són els que provoquen una major irritació de les vies respiratòries i, en el cas dels ‘HAP’, també poden ser cancerígens si s’inhalen de forma continuada. És per això que des del CREAF recorden que pot suposar un risc per a persones molt exposades sense protecció.

Protecció Civil recomana evitar les obres innecessàries en 40 municipis

La Direcció General de Protecció Civil també ha fet arribar a 40 municipis de Catalunya un llistat de recomanacions per tal d’evitar la possible emissió de partícules que puguin empitjorar la situació. Els elevats nivells de partícules en suspensió en l’aire causats pels greus incendis declarats a l’Alt Empordà han fet que Protecció Civil recomani tenir especial cura en l’execució de les obres de construcció, rehabilitació i demolició que es portin a terme en qualsevol dels 40 municipis declarats com a zona de protecció especial de l’ambient atmosfèric per partícules en suspensió. Els municipis més afectats es troben a la comarca del Barcelonès (entre ells les ciutats de Barcelona, Badalona, l’Hospitalet de Llobregat o Sant Adrià de Besòs), al Baix Llobregat, i al Vallès Oriental i Occidental.

El fum multiplica per cinc el nivell de contaminació

Amb l’arribada del fum, el nivell de partícules en suspensió s’ha disparat a Barcelona. Segons les dades de l’estació meteorològica de l’Eixample, el nombre de partícules en suspensió era a les 10 del matí de 189 micrograms per metre cúbic, cinc vegades per sobre del que és recomanable.

Les dades indiquen que, aquest matí, la pol·lució es mantenia en nivells adequats (fins a 35 mg/metre cúbic es considera recomanable), però quan ha començat a arribar el fum dels incendis de l’Alt Empordà, els nivells han començat a pujar per sobre dels 50 mg/metre cúbic (per sobre d’aquests nivells es considera que la qualitat de l’aire és pobra).