L'hivern ha capgirat la vida al camp de Filippiada, a Grècia, on l'Alba va fer tasques de voluntària a l'estiu. La setmana passada hi va tornar per copsar la situació de les 200 persones que hi viuen. ALBA CABRÉ, integrant del Col·lectiu Vio "Totes les famílies estan recloses a les seves casetes. I surten a buscar allò que necessiten, la fruita o el paper...i tornen a dins". Com a la resta de camps de Grècia, la situació més crítica es va viure a principis de gener, amb temperatures sota zero. Les nevades, per exemple, van ser abundants al camp de Mória, a Lesbos, d'on són aquestes imatges. Ara el fred s'ha normalitzat però en regions com Filippiada la pluja ha substituït la neu. ELI GUILERA, integrant del Col·lectiu Vio "El fet que estigui plovent comporta que... Ells dormen sobre estores, durant les nits se'ls hi humiteja l'estora i es desperten xops i com que està plovent no ho poden assecar. A més han de deixar les sabates fora i això comporta que es mullin perquè no hi ha teulades consistents." ALI, refugiat afganès "Hi ha molta gent malalta i moltes dones estan embarassades. Però ara no tenim electricitat, tenim problemes amb l'electricitat. Necessitem roba nova per a l'hivern i per a la pluja. Necessitem roba per a les dones, els nens i els homes." I mentrestant, a les costes de Lesbos, la millora dels temps esperona els qui volen creuar des de Líbia. ALBERT MAYORDOMO, socorrista de Proactiva Open Arms "Ara després de les nevades sí que hem notat una pujada del fluxe. Fa dos dies vam tenir 2 bots amb 104 persones". Les condicions meteorològiques més adverses es donen ara a Sèrbia, on milers de refugiats esperen en condicions precàries que es reobri la ruta dels Balcans.

L’hivern ha capgirat la vida al camp de Filippiada, prop de la frontera de Grècia amb Albània, on Alba Cabré va fer tasques de voluntària a l’estiu. “Totes les famílies viuen recloses a les seves casetes. I surten a buscar allò que necessiten, la fruita o el paper… i tornen a dins”, explica Cabré, que la setmana passada va tornar a Filippiada per copsar la situació de les 200 persones que hi viuen.

Com a la resta de camps de Grècia, la situació més crítica es va viure a principis de gener, amb temperatures sota zero. Les nevades, per exemple, van ser abundants al camp de Mória, a Lesbos. Ara el fred s’ha normalitzat, però, en regions com Filippiada, on la pluja ha substituït la neu. Allà fa tasques de cooperació Eli Guilera, que com l’Alba forma part del Col·lectiu Vio. Ells han fundat el projecte Greenbags, que ofereix als residents del camp fruita i verdura fresca de pagesos locals per complementar la seva alimentació, sovint mancada de vegetals.

“Els refugiats dormen sobre estores i durant les nits s’humitegen. Es desperten xops i com que està plovent no les poden assecar. A més han de deixar les sabates fora i això comporta que es mullin perquè no hi ha teulades consistents”, assegura Guilera acompanyada d’Ali, un refugiat afganès que denuncia que la gent de Filippiada està emmalaltint i hi ha talls d’electricitat constants.

La meteorologia, però, ha millorat respecte a principis de gener, quan es va aturar el flux de persones que tracten d’arribar a la costa de Grècia des de Líbia. Albert Mayordomo, socorrista de l’ONG Proactiva Open Arms, explica que aquest dimarts no han fet cap sortida però sí que van haver de treballar de valent fa dos dies per rescatar dos bots amb 104 persones a bord.

Les condicions meteorològiques més adverses es donen ara a Sèrbia, on milers de refugiats esperen en condicions precàries que es reobri la ruta dels Balcans.