Xavier Trias i Artur Mas han arribat a la inauguració del 3r Fòrum Europeu de la Diversitat per remarcar els reptes amb els quals s'han enfrontat a l'hora de gestionar aquesta diversitat. Per fer-ho han donat algunes dades. Trias ha recordat que en només 15 anys l'àrea metropolitana ha rebut uns 800 mil estrangers i, que tot i la magnitut de la xifra, no s'ha produït una ruptura social, ha dit. Mas ha vingut per reivindicar la feina feta, assegura que del total d'estrangers no comunitaris de l'Estat, el 30% estan a Catalunya. Mas també ha ressaltat que el model d'immersió lingüística ha permès que els estrangers prosperin, així com el sistema sanitari universal. I ha recordat que hi ha 5 milions de catalans amb l'origen familiar fora de Catalunya. ARTUR MAS, president de la Generalitat "No només som la primera economia de l'Estat. Sinó que, a més, som de molt llarg, els principals receptors de la immigració estrangera." Precisament el Fòrum vol reflexionar sobre com l'aprofitament de la diversitat permet crear riquesa als territoris i a les empreses. Durant dos dies ponents de Catalunya, França i Alemanya en parlaran. Entre els reptes, fer que la diversitat arribi a les PIMES. IOLANDA PIEDRA, presidenta del Club XXIè Siècle de Catalunya "El 70% de la nostra ocupació ve de la mà de les petites i mitjanes empreses." El Fòrum ha premiat iniciatives a favor de la diversitat. Entre els guardonats, el Projecte XEIX, de l'Ajuntament de Barcelona, per integrar la comunitat xinesa i pakistanesa a l'Eixample.

En l’acte inaugural, tant l’alcalde, Xavier Trias, com el president de la Generalitat, Artur Mas, han posat sobre la taula la realitat catalana i barcelonina i la feina feta pel que fa a la diversitat. Trias ha recordat que en només 15 anys l’àrea metropolitana ha rebut uns 800.000 estrangers. Mas ha assegurat que del total d’estrangers no comunitaris de l’estat, el 30%, estan a Catalunya.

En el primer dia del Fòrum Europeu de la Diversitat es debatrà sobre els reptes que planteja la diversitat, el paper de la dona i el paper de la diversitat en la sortida a la crisi del continent. Aquest dissabte, es tractaran temes com l’emprenedoria, la innovació i nous models de negoci.

Les dues edicions anteriors del fòrum, organitzat pel Club XXIè Siècle, s’han centrat en maneres de gestionar la diversitat i en com aquesta realitat enriqueix la societat.