La programació d’aquesta edició inclou espectacles, tallers i activitats sobre la vida a les tribus, que amb la seva manera de fer sempre reten homenatge a un déu o un ésser mitològic. Amb aquesta idea, l’Ús Festival vol homenatjar Can Ricart com a espai on es poden fer moltes coses però que està abandonat des de fa temps.

Al llarg del dia s’han organitzat concerts, espectacles de música i dansa, tallers de pintura, un mercat d’art i tampoc no ha faltat espai per a la gastronomia. Cada any, el festival treu profit d’un espai diferent de la ciutat.

La història de Can Ricart

El passat d’aquesta fàbrica antiga, construïda el 1853, està marcat per dos incendis i per l’ocupació del col·lectiu artístic La Makabra, que va entrar quan l’edifici ja no funcionava com a fàbrica. Una ocupació que va acabar en desallotjament per ordre judicial. Tot i que fa anys que el complex industrial està en desús, el patrimoni s’ha mantingut gràcies a la voluntat d’antics treballadors i veïns que han lluitat perquè la Generalitat catalogués l’espai com a bé cultural d’interès nacional. El 2014, el govern anterior va aprovar la rehabilitació del recinte amb diverses finalitats, entre les quals hi ha la d’establir-hi un casal de joves.

Edicions anteriors de l’Ús Festival

L’any passat, l’Ús Festival es va celebrar al carrer de Pere IV, mentre que el 2014, la primera edició, es va fer al solar dels Encants Vells coincidint amb la reubicació del mercat al nou recinte. Totes dues van tenir una gran acollida amb 9.000 i 12.300 assistents, respectivament. Al darrere de la iniciativa hi ha l’associació d’art urbà Rebobinart, que rep el suport de l’Ajuntament per impulsar el festival.