El 15è Barcelona Breast Meeting se celebra aquests dies a la ciutat, amb la participació de 30 experts que explicaran noves tècniques de reconstrucció.

Gemma Pons, cirurgiana plàstica de l’Hospital de Sant Pau, ha explicat a BTV que fa més de 20 anys que s’aposta per una cirurgia basada en la conservació de part del pit afectat per un càncer, però associant-la a una teràpia postoperacional centrada en la radiació i les revisions cada sis mesos. Pons apunta que aquest tipus de tractament “pot ser angoixant” per a moltes pacients. Per contra, durant els darrers anys, “la cirurgia plàstica ha avançat molt i actualment es pot reconstruir el pit aconseguint una mama molt similar a la que s’ha extirpat”.

Pons ha confessat que “l’únic inconvenient que encara tenim en cirurgia plàstica és que no podem fer desaparèixer les cicatrius”, malgrat que aquesta és una temàtica que forma part del congrés i sobre la qual un cirurgià de Miami aportarà una possible solució. Ha valorat, a més, molt positivament que es dediquin recursos a la investigació en aquest tipus d’intervencions, ja que una de cada 10 dones de casa nostra pateix o patirà d’un càncer de mama i, diu, la majoria són joves i estan en edat fèrtil.

Quant a la cirurgia plàstica de caràcter voluntari, Pons ha dit que “de vegades diem que no a les peticions d’algunes dones, en funció de l’harmonia estètica de cada pacient”. Per contra, ha assegurat que s’ha de tenir en compte que per a d’altres “ser planes els crea inseguretat” i recorda que tenir els pits massa grans influeix en la seva qualitat de vida. De fet, diu, aquest darrer cas representa la tercera cirurgia que es fa més sovint i, admet que “és una cirurgia molt agraïda” tot i que se’n parli menys.

Pons també ha dit que el cost d’una intervenció de pit pot ser d’entre 3.000 i 6.000 euros i perquè entri a la Seguretat Social s’han de complir alguns protocols establerts, com per exemple, no ser dona fumadora, ni tenir un nivell d’obesitat elevat.