Es podria dir que són els passadissos secrets de la biblioteca. Aquests prestatges guarden milers de llibres que durant anys han estat objecte d'estudi de generacions senceres d'advocats i jutges i que amaguen també petits bocins d'història de la ciutat. EUDALD VENDRELL, vicedegà del Col·legi d'Advocats de Barcelona "Tenim una biblioteca amb 300.000 exemplars, que és la biblioteca jurídica més important d'Europa" Un dels tresors més ben preservats és aquest volum d'Espanya de l'Atles Blaviana. Un dels pocs exemplars que se'n conserven al món i que data de l'any 1659. La seu del Col·legi d'Advocats està situada a l'antic palauet de la família Casades, l'únic palauet modernista de Barcelona que encara manté tots els elements originals des que es construir, el 1883. JORDI PALOU "He estat molts anys aquí com a advocat. Són espais que mai havia trepitjat i que tenen una història que m'ha interessat" ISABEL BONET "Sóc de Barcelona i no ho havia vist mai. Trobo que és una perla que val la pena de conèixer" I un dels espais més interesants de la visita és el terrat. Aquí la nit del 13 al 14 de febrer de 1937, durant la guerra civil hi van caure tres bombes. L'objectiu del bombardeig italià, però, no era la seu del col·legi sinó la Casa Elizalde, situada a pocs metres de l'edifici. Només una d'aquestes bombes va esclatar, sense causar víctimes.

El Col·legi té la biblioteca jurídica privada més important d’Europa, amb un fons de 300.000 volums. Prop de 60.000 provenen de la primera seu de la llibreria. El 1833 es va fundar el Col·legi d’Advocats, que va anar ocupant, amb els anys, diversos edificis de la ciutat. Els llibres jurídics estaven també repartits, i per això es va fundar la Biblioteca, que va tenir la primera ubicació fixa al Gòtic. Més tard, es va traslladar a la Casa de l’Ardiaca, on va estar-se fins a 1922, quan es va instal·lar al carrer de Mallorca, al Palauet Casades. L’edifici pertanyia a la família que li dóna nom, fabricants de tèxtil, i actualment és l’únic palauet modernista sencer de la ciutat. L’any 1953, finalment, es va moure tot el fons a l’edifici nou, annex al Palauet i que era l’antic aparcament de quadres.

Abans però, la biblioteca va sobreviure a un bombardeig. Va ser la nit del 13 al 14 d’abril de 1937 quan hi van caure tres bombes. Les havia llançades un vaixell italià, però només en va esclatar una. Ho va fer sobre el safareig del terrat. Dies abans, el bibliotecari Àngel Gil havia convençut els treballadors del col·legi i alguns advocats a baixar tots els llibres al soterrani de l’edifici i que els cobrissin en sacs de sorra per evitar que la runa, en cas de bombardeig, els fes malbé. I així va ser. Les bombes anaven dirigides a la fàbrica Elizalde, on es produïa armament i material de guerra i que es trobava en el mateix angle de tret que el Palauet. Cap llibre no en va quedar afectat. Tampoc no hi va haver víctimes.

Coincidint amb la jornada de portes obertes, s’inaugura també l’exposició “La nova seu de la Biblioteca 1950-1953”, que servirà per mostrar la restauració del volum d’Espanya de l’Atles Blaeviana. Aquest atles consta de 12 volums, i va ser una donació anònima. Es tracta d’un exemplar únic, pintat a mà, i imprés per la família holandesa Bler. Aquesta és la tercera restauració del volum d’Espanya, que també ha estat, com la resta, digitalitzat.