Actualment l'únic tractament que tenen els pacients de sida són les teràpies antiretrovials. Un avenç que al seu dia va permetre allargar-ne l'esperança de vida. Ara es vol anar més enllà, i amb aquesta nova investigació s'obre la porta a una vacuna definitiva. De moment, han aconseguit controlar en pacients infectats el desenvolupament del virus de manera temporal . FELIPE GARCÍA, codirector del projecte HIVACAT "Lo que hemos visto es que hay una disminución con esta vacuna del 95% de los virus del organismo, es decir, esta vacuna tiene una eficacia en pico de 95% para disminuir la capacidad de destruir virus." Perquè aquesta vacuna vegi la llum, encara queden anys d'investigació, però aconseguir-ho suposaria posar fi als tractaments antiretrovirals, que tenen un cost, tant econòmic com per a l'organisme, molt alt. DECLA JOSEP MARIA GATELL, codirector del projecte HIVACAT "Si tuviéramos una vacuna que funcionara i que consiguiera una curación funcional, la diferencia de precio sería brutal. Lo que hace caro el tratamiento antiretroviral es que son 365 días al año durante los próximos 50, 60, 70 años de esperanza de vida que tenga la persona." "Tot i que els resultats encara no s'acosten a la cura funcional de la sida, els metges asseguren que amb aquesta investigació s'ha demostrat que una vacuna contra la sida és possible i que s'ha fet un primer pas, petit, petit primer pas cap a l'eradicació. Us ho ha explicat des de l'Hospital Clínic, Josep Salleras."
Els investigadors de l’HIVACAT, un projecte de col·laboració encapçalat per l’Hospital Clínic de Barcelona i IrsiCaixa per a la recerca de la vacuna de la sida, han fet una altra descoberta molt important en la lluita contra la malaltia. Es tracta de la vacuna terapèutica, que millora la supervivència i la qualitat de vida dels pacients infectats pel VIH. Actualment, els portadors del VIH s’han de sotmetre a tractaments antiretrovirals durant tota la vida, fet que provoca en alguns pacients efectes tòxics a llarg termini.
La recerca obre la porta a la vacuna definitiva
La descoberta obre la porta a futurs estudis en què els investigadors esperen trobar una curació funcional d’aquest virus. Aconseguir que el pacient sigui portador del virus a nivells gairebé indetectacles i amb un risc de transmissió mínim.