LAURA PÉREZ, regidora de Feminismes i LGTBI "Hi ha molt marge de millora i aquí hi ha hagut un estudi de l'Institut Català de les Dones que ens està alertant de les mancances que hi havia en coordinació institucional, alertes i sensibilització i tot el marge de millora que tenim per reduir les agressions sexuals." IMMA VIUDES, portaveu del SAP-FEPOL "En tots els casos que hi ha una actuació d'aquest tipus el que es prioritzar és minimitzar el temps d'actuació, és a dir, que la víctima estigui sola el mínim possible, amb la qual cosa la patrulla que estigui més a prop del lloc dels fets és qui s'adreça. Malauradament, ja ens agradaria a nosaltres que totes les patrulles dispossesin d'efectius femenins però la nostra ràtio encara és molt petita i no podem garantir que hi hagi una dona. De tota manera, l'actuació es va ajustar perfectament als protocols."

En l’escrit publicatRovira destaca que es va sentir alleugerida en veure que darrere el mosso que es va presentar a casa seva, a qui descriu com “molt alt, corpulent, uniformat i amb totes les armes”, hi havia una agent. La regidora de la CUP afirma que va estar a punt de tancar la porta en veure el mosso perquè encara estava “en xoc”. Segons fonts dels Mossos d’Esquadra, la patrulla que atén les presumptes víctimes d’agressió sexual són agents qualificats en la matèria, ja siguin homes o dones. Remarquen que no tenen en compte el sexe dels efectius, sinó que l’atenció sigui professional.

Sindicats de Mossos creuen que els protocols són correctes

Des del Sindicat Autònom de Policia (SAP-FEPOL) consideren que els protocols que es van dur a terme en el cas de la regidora Maria Rovira són correctes. Imma Viudes, portaveu del SAP-FEPOL, defensa que el més important en aquests moments és que la patrulla hi arribi de manera immediata sigui quin sigui el sexe dels agents. Des del sindicat expliquen que hi acudeixen els agents més propers a la víctima i que no sempre hi poden enviar una mosso, tot i que ho intenten en casos de violència contra la dona i agressions sexuals. Apunten que és complicat complir-ho perquè no hi ha paritat al cos policial. Actualment, el percentatge de dones és inferior al 30 %.

Els advocats demanen més empatia

Rovira també denuncia que va haver de repetir fins a tres vegades en 20 minuts l’experiència que havia viscut. Segons l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB), caldria revisar alguns protocols per reforçar l’empatia amb les denunciants. Apunten que durant el procés es produeix una revictimització de la víctima, és a dir, se la fa reviure el moment diverses vegades i pateix més del compte.

Els jutjats remarquen la importància de denunciar

Rovira afirma en el seu escrit que demanar a les dones que denunciïn “no és coherent” si la gestió que se’n fa és la que ella ha viscut. La regidora de la CUP relata que el seguiment del seu cas ha estat ínfim. Explica que li van ensenyar fotos de diferents agressors, el nom d’un esprai de defensa personal i que quan la van trucar el dilluns següent li van dir “que les càmeres dels establiments on va succeir l’agressió no enfocaven cap al carrer i per tant no servien. Cap més informació”, relata Rovira.

Des dels Jutjats de Violència sobre la Dona, però, insisteixen que cal denunciar aquests casos i posar en coneixement dels cossos de seguretat els fets perquè sense denúncia no hi ha judici.

L’Ajuntament admet que cal millorar aspectes

En el relat dels fets, la regidora Maria Rovira apel·la les institucions públiques perquè treballin en matèria d’agressions sexuals. En aquest sentit, concreta que “cal reconèixer la necessitat de grups feministes combatius, reforçar-los i referenciar-los” i que la societat tingui més informació i eines de defensa.

Des de l’Ajuntament, la regidora de Feminismes i  LGTBI, Laura Pérez, ha admès que “hi ha marge de millora” per reduir les agressions sexuals. De fet, ha explicat que un estudi de l’Institut Català de les Dones “ens està alertant de les mancances que hi havia en coordinació institucional, alertes i sensibilització” i que la prioritat de la regidoria serà treballar per reduir aquest tipus d’agressions.