El carrer del Secretari Coloma ja és història. Aquest divendres s’han instal·lat les plaques amb el nou nom: Pau Alsina. Així, aquesta via del Camp d’en Grassot i Gràcia Nova recupera la denominació que tenia abans del 1939.

El canvi de nom ha estat impulsat per la Comissió de Nomenclàtor de Gràcia i avalat pel resultat de la consulta que es va fer entre el veïnat el 2017. Els participants van decidir recuperar la denominació inicial amb un 62 % dels vots a favor. Hi van participar 1.014 veïns, dels quals 654 van optar a favor del canvi.

Pau Alsina fins al 1939

A partir d’ara, el carrer recupera el nom de Pau Alsina, un teixidor barceloní que va ser diputat a les Corts Generals durant el segle XIX i que també va exercir com a regidor per Barcelona. Aquesta denominació es va mantenir fins després de la Guerra Civil, quan es va canviar pel del Secretari Coloma. Feia referència a Joan Coloma, que va ser secretari dels Reis Catòlics i del Tribunal de la Inquisició.

Per les entitats que han lluitat per fer efectiu el canvi, és important “recordar que aquí hi havia aquest nom i que es va treure per qüestions ideològiques” com explica Josep Maria Contel, president del Taller d’Història de Gràcia. Recorda també que “no ha estat una cosa fàcil, han estat uns quants anys de reivindicacions.

A partir d’ara, l’Ajuntament ha posat a disposició dels veïns un document acreditatiu, que es pot utilitzar per demanar el canvi d’adreça postal. Aquest diumenge, a les 17 h, el Taller d’Història ha organitzat un acte al carrer de Pau Alsina per celebrar el canvi de nom.