Elvira Carles

és la directora de la Fundació Empresa i Clima (FEC), la qual és membre observador de Nacions Unides, una qualificació que li permet assistir a les conferències de les Nacions Unides (COP). Aquest dijous a ‘El matí de Barcelona’ ha explicat l’última hora i les sensacions viscudes aquests dies a Marràqueix, on des del dia 7 de novembre i fins divendres, 18, s’hi està duent a terme la cimera mundial del clima.

Ha destacat que la negociació present és especialment tècnica, a diferència de la cimera de París, que va ser molt política i, per primera vegada, es va arribar a un acord entre tots els països assistents. Ha recordat que l’objectiu de París va ser trobar una eina que substituís el protocol de Kyoto, que caduca el 2020 i que limita les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. Carles ha explicat que, sorprenentment, en tan sols 10 mesos i no abans dels cinc anys que s’havia estipulat, el 55 % dels països que havien signat l’acord de París ja l’havien ratificat i podrà entrar en vigor. Actualment ja són 110 països, responsables d’emetre el 80 % de les emissions globals de gasos d’efecte d’hivernacle, els que ja l’han ratificat. Hi ha també els més contaminants, com els Estats Units, Rússia, Alemanya o el Japó. Segons l’experta, “deixarem abans d’hora el protocol de Kyoto i no caldrà esperar fins a 2020”. Es preveu que es comenci a aplicar a partir de l’any 2018.

També ha explicat perquè no es pot aplicar de forma immediata pel fet que, si bé hi ha tota la part política ja està feta, fa falta encara desenvolupar totes les eines, és a dir, decidir mitjançant quins mecanismes es reduiran els combustibles fòssils i les emissions contaminants en un determinat percentatge.

Finalment, Elvira Carles ha tret importància de la recent victòria de Donald Trump pel fet que els 110 països que ja han ratificat l’acord de París suposen el 80 % de les emissions mundials. Tot i que el paper dels Estats Units és realment destacable, pel fet de ser un dels principals contaminants, si finalment acabés sortint de l’acord de París, encara ens trobaríem per damunt del 55 % de països signants i responsables del 55 % de les emissions mundials establert com a limitant.

A continuació podeu escoltar tota l’entrevista realitzada a Elvira Carles, de la Fundació Empresa i Clima a ‘El matí de Barcelona’: