L’Organització Mundial de la Salut (OMS) adverteix que la carn processada, com el bacó i les salsitxes, pot causar càncer. La carn vermella, com les hamburgueses, “probablement” també.

L’Agència Internacional de Recerca en Càncer (IARC), que forma part de l’OMS, ha actualitzat la llista d’aliments cancerigens. Concretament, 22 experts de 10 països s’han reunit aquests dies i han conclòs que consumir 50 grams de carn processada al dia incrementa un 18 % el risc de tenir càncer colorectal. També inclouen la carn vermella com un dels aliments que “probablement” és cancerigen.

Segons això cal consumir en moderació aliments com el bacó, les salsitxes i les hamburgueses, malgrat que recorden que consumir carn de forma esporàdica té beneficis sobre la salut. Consideren carn processada tota aquella que ha estat sotmesa a processos amb sal, fermentació, curada o fumada.

“És massa alarmant”

La catedràtica de Bromatologia i Nutrició de la UB Carme Vidal ha volgut matisar l’alerta de l’OMS. Afirma que “no hi ha ni un estudi que digui que hi ha risc de cap tipus de càncer quan hi ha una ingesta moderada de carn”. Vidal explica que es considera una ingesta moderada la que no supera els 80 grams de carn vermella diaris o 50 grams de carn processada al dia.

Carme Vidal també recorda que el càncer és una malaltia “multifactorial” i que no es pot identificar un component com a culpable. La catedràtica ha apostat per combatre els excessos i moderar el consum de carn.

En aquest sentit també s’ha pronunciat Abel Mariné, catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona. El catedràtic considera que cal relativitzar l’estudi: “Consumir uns 35 o 40 grams de carn processada al dia és saludable i no hi ha correlació amb l’aparició de càncer”.

A més, segons Mariné, de la relació entre carn i càncer fa temps que se’n parla: “L’excés de proteïna animal no té efectes beneficiosos. Les carns, si estan rustides o fumades, tenen més components que aïlladament són considerats cancerigens”. El catedràtic, però, considera que cal relativitzar les conclusions de l’estudi.

A Mercabarna, segons dades de 2014, es van sacrificar 20.514 tones de carn, la majoria per a consum nacional. En l’actualitat, hi ha 30 empreses que utilitzen l’escorxador del mercat per processar carn de vedella, be, cabrit i cavall. No se sacrifiquen, però, porcs ni aviram. A més, tan sols hi ha una empresa dedicada a processar carn: es tracta de Schara, que elabora embotits i frankfurts.