La convocatòria de tancament ha tingut un seguiment massiu per part de les farmàcies. El fet d'haver cobrat els 99 milions d'euros que els debia la Generalitat de juliol no els tranquil·litza. MONTSE GIRONÈS, vocal del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona: "Si avui no hagúessim cobrat hauria sigut ja totalment insostenible per a moltíssimes farmàcies. Ara potser podem seguir uns dies, el que passa és que necessitem asseure'ns en una taula, parlar, i establir realment el calendari de pagaments i regularitzar una situació per poder donar una mica d'estabilitat al sector." El tancament ha començat a les nou del matí i els farmacèutics als quals ha tocat treballar expressaven la seva preocupació. MARIA MUNNÉ, farmacèutica: "Som un col·lectiu molt tranquil que hem aguantat baixades, que no ens paguin, retards, però ara ja hem arribat a un punt que realment econòmicament ja no ho podem suportar." I com sempre, els qui han hagut de carregar-se de paciència han estat els ciutadans. Tot i que hi ha hagut uns serveis mínims superiors als decretats per la Generalitat, molts usuaris han hagut de recórrer llargues distàncies per aconseguir el seu medicament. USUARI: "Les farmàcies més a la vora d'on jo visc estaven tancades, totes han complert amb el que tenien que complir. I llavors he vist que l'horari que tenien de guàrida era aquesta i m'he apropat aquí". Segons els farmacèutics, que hi hagi més accions com la d'avui depèn de si la Generalitat aconseguiex garantir-los els pagaments

La secretària del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, Pilar Gascón, ha afirmat que les dades coincideixen amb el suport mostrat pels col·legiats en la  consulta celebrada per decidir el tancament, una decisió que van aprovar més del 80% de les farmàcies.

Gascón considera que les xifres de seguiment de l’aturada mostren la “voluntat manifesta” dels farmacèutics de secundar la protesta i queixar-se per l’impagament de la Generalitat, un total de 99 milions que havien de cobrar el 5 d’octubre, que ha generat molta incertesa sobre futurs pagaments. La secretària ha afegit que el tancament s’hauria mantingut tot i que s’haguessin rebut els diners aquest dimecres, ja que consideren imprescindible tenir garanties que els retards no superin els 85 dies que, de mitjana, triguen a cobrar per part del govern des que dispensen un medicament.

El Consell de Col·legis de Farmacèutics ha recordat també que la protesta convocada aquest dijous davant de la conselleria d’Economia ha partit d’una plataforma de farmacèutics i no ha estat pas organitzada per la institució. Al voltant de mig miler de farmacèutics han participat en aquesta manifestació que, durant una estona, ha tancat Gran Via amb la rambla Catalunya.

Les farmàcies han indicat que no s’ha produït cap incidència durant el tancament i ha recordat que la decisió de tancar o no correspon al titular de cada establiment i que tothom ha actuat amb “llibertat absoluta”. Segons el Departament de Salut, el tancament convocat avui per les farmàcies no ha tingut incidències destacades i s’han complert els serveis mínims establert.

Fins les 18 hores d’aquest dijous s’han atès 40.251 pacients i s’han dispensat 95.835 receptes del Servei Català de la Salut i això comporta que hi ha hagut una activitat del 30% respecte de l’activitat habitual.