Segons el cap clínic d’aquesta Unitat, Álvaro Muro, els casos de psiquiatria penitenciària són “especialment complexos”, ja que, a banda de l’esquizofrènia, “solen tenir associat el consum de tòxics, un problema de personalitat, de coeficient intel·lectual, etc.”. Dins la Unitat els tracten professionals del Departament de Justícia, juntament amb 110 treballadors del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu. Un dels interns, l’Ismael, compleix una mesura de seguretat de tres anys. Pateix d’esquizofrènia i admet que primer no suportava els metges, però reconeix que l’han ajudat molt a sortir-se’n i a admetre la seva malaltia. “Si no arribo a entrar aquí hagués estat pitjor o hagués acabat a algun altre lloc”, explica l’Ismael que diu que “del pitjor que m’ha passat estar aquí és el millor perquè un aprèn”.

Dins la Unitat reben una atenció altament especialitzada, però quan se’ls trasllada als mòduls ordinaris de la presó perden part del seguiment mèdic, ja que només s’ofereix atenció psiquiàtrica. Amb el nou conveni signat entre el Departament de Justícia i de Salut, es pretén millorar l’atenció ambulatòria. Hi haurà un equip multidisciplinar a cada centre format per un psiquiatre, un psicòleg clínic, un infermer i un terapeuta ocupacional i també es millorarà la coordinació amb els metges de capçalera un cop l’intern estigui en llibertat. “Hi ha d’haver mecanismes perquè quan se sàpiga que una persona està a prop de la seva llibertat estigui tot preparat perquè no es perdi pel camí”, explica el coordinador de la Unitat d’Hospitalització Psiquiàtrica Penitenciària, Álvaro Muro.

Segons diversos estudis, el seguiment mèdic és de vital importància ja que una persona amb algun trastorn mental tractat inadequadament té un major risc de reincidència.

El conseller de Salut, Toni Comín, i el de Justícia, Carles Mundó, han anunciat l’increment en 6,5 MEUR del pressupost que es destinarà al tractament dels problemes de salut mental tant als centres penitenciaris com als de justícia juvenil. Així, s’arribarà a un pressupost total de 18,5 MEUR, la plantilla creixerà un 60% en aquestes instal·lacions i s’ampliarà el nombre de llits per als casos més greus. El pla també contempla amb un acompanyament més personalitzat per als interns en la seva sortida dels centres amb l’objectiu de facilitar la seva reinserció i garantir un seguiment acurat dels tractaments.