El Departament d’Educació manté l’aposta per l’ensenyament presencial malgrat que els contagis de coronavirus segueixen augmentant, en plena segona onada de la pandèmia. La secretària general del Departament, Núria Cuenca, ho ha justificat perquè “no tenim contagis dins les escoles, tots ens venen des de fora”. Segons Cuenca, el fet que les mesures s’hagin aplicat “de manera molt rigorosa” ha fet que “en sis setmanes no haguem tingut cap cas a les escoles”.

Per tot plegat, Cuenca ha afirmat que “no ens plantegem fer cap canvi” i ha reiterat que “les mesures que tenim adoptades als centres estan funcionant perquè estan contenint la propagació dins les escoles”. Tot i això, reconeix que el creixement del virus en la comunitat “acabarà tenint un impacte en les escoles” i per aquest motiu ha demanat a la ciutadania que “mantingui el nivell de compromís”.

Educació presencial, també als instituts

El Departament també vol mantenir la presencialitat als instituts, tot i el volum de contagis que es donen en la franja de 15 a 29 anys. Cuenca ha explicat que “no creiem que les mesures als instituts s’hagin de modificar o incrementar perquè les dades no ens estan dient que hi hagi més contagis en relació amb les escoles”. Per aquest motiu, ha dit que “mantindrem les mesures tal com les tenim previstes”. 

En cas que la situació global empitjori, el secretari de Polítiques Educatives, Carles Martínez, ha assegurat que “el sistema està preparat per evitar el col·lapse” i que els centres saben “què han de fer en cada moment”. Si calgués adoptar mesures més restrictives i optar per models semipresencials o a distància, Martínez ha dit que “començarem pels més grans i els més petits”. 

Es doblen els substituts

Les baixes laborals i les quarantenes derivades del coronavirus han fet que molts docents no puguin acudir a treballar i que, per tant, s’hagin de mobilitzar més substituts. Segons Educació, se n’han contractat 8.000, el doble que l’any passat en la mateixa època de l’any.

Per aquest motiu, Cuenca ha explicat que s’estaven “tensionant” les borses de substituts i que han optat per “obrir totes les especialitats”. Si no n’hi ha prou, ha dit, no descarten “flexibilitzar” els requisits per inscriure’s a les llistes, “sobretot per a les vacants de difícil cobertura”.