joves adolescents classe

(ACN-Redacció) El Departament d’Educació impulsarà a partir del curs vinent un projecte pilot perquè els nous docents facin una estada formativa d’un curs a escoles i instituts acompanyats per mentors. L’han batejat com a programa Sensei i, d’entrada, s’hi podran acollir 250 professionals (150 a primària i 100 a secundària), que es formaran a 60 centres públics catalans.

La iniciativa l’han presentada aquest dilluns a la tarda els consellers d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i el d’Universitats, Joaquim Nadal i s’ha comparat amb el MIR dels professionals sanitaris. Es tracta d’un programa de formació voluntària i pagada amb fons europeus que ja funciona a diversos països.

Els requisits per participar al programa

El projecte s’aplicarà en dos cursos i per a cada curs s’oferiran 250 places. Per accedir-hi és necessari haver superat la formació inicial de grau o màster i estar inscrit a la borsa de treball de personal docent, sense experiència o amb un màxim de tres mesos treballats. Els que superin el programa rebran un certificat de 250 hores de formació, que tindran el mateix efecte que la superació del curs d’iniciació a la tasca docent.

Cobraran mitja jornada i no seran plantilla estructural

El docent novell cobrarà mitja jornada, ja que la seva feina pràctica com a docent serà de mitja jornada i l’altra mitja la destinarà a la formació teòrica, a seguir tallers o a visitar altres centres per conèixer altres experiències, entre d’altres. Aquests docents novells no formaran part de la plantilla estructural del centre sinó que seran personal extra, segons fonts d’Educació.

Als centres participants hi haurà 85 mentors, que estaran alliberats fins a un màxim de mitja jornada lectiva. La seva tasca serà la d’acompanyar el docent novell i capacitar-lo. A més, el mentor rebrà un programa formatiu, orientacions i guies, l’acompanyament per part d’experts i participarà mensualment d’una comunitat pràctica de docents en mentoria.

Millors resultats educatius i satisfacció laboral dels docents

Segons el Departament d’Educació, els estudis evidencien que els països amb resultats educatius més bons, més equitatius i amb més satisfacció laboral dels professionals tenen programes similars que acompanyen els docents en el primer any. El programa és pioner a l’estat, i permetrà promoure el debat sobre l’accés a la professió docent a Catalunya.

Programa formatiu amb fons europeus

La prova pilot tindrà un cost d’11 milions d’euros per als dos cursos, finançats al 95 % per les institucions europees. Un cop finalitzada l’experiència, el Departament d’Educació debatrà si s’aplica o no al conjunt del sistema. En tot cas, fonts d’Educació han defensat que la idea no és imposar el projecte sinó treballar-lo i dialogar amb la comunitat educativa perquè si s’observa que es beneficiós es pugui ampliar.