lecutres obligatories batxillerat 2025

(ACN) El secretari de Transformació Educativa de la Generalitat, Ignasi Garcia Plata, ha assegurat aquest dijous que el canvi en l’ensenyament de literatura a batxillerat l’any vinent, que implica que no hi hagi unes lectures obligatòries concretes a les PAU, es fa perquè els joves tinguin una actitud favorable envers la literatura i fomentar l’anàlisi i l’ensenyament per competències.

Garcia Plata ha explicat que aquest canvi és resultat dels nous currículums, més competencials. Es vol que els estudiants relacionin gèneres, tòpics i autors literaris amb altres manifestacions artístiques.

Motivar en lloc de forçar

En aquest sentit, defensa que, amb les lectures obligatòries per a la selectivitat, hi havia alumnes que en llegien un resum per contestar preguntes orientades a comprovar si s’havia fet la lectura i no si s’havia entès.

Ha assegurat també que els centres hauran de proposar un mínim de dues lectures. Tanmateix, Garcia Plata afirma que a les classes es continuaran treballant textos d’autors clàssics, com Mercè Rodoreda o Salvador Espriu. Sempre, però, tenint en compte que l’important no ha de ser forçar a llegir Espriu, sinó motivar l’alumne perquè vulgui llegir-lo, de manera que la lectura sigui “atractiva” per tenir més alumnes lectors.

Encara sense nou model per a les PAU

Pel que fa als nous models d’examen de les PAU, que s’aplicaran en la convocatòria de l’any que ve, Garcia Plata ha reconegut que encara no els tenen però que s’està treballant conjuntament amb el Departament de Recerca i Universitats.