Falten pocs dies perquè comenci el curs escolar 2022-23 i el Gremi d’Editors alerta que molts centres han optat per no aplicar encara el nou currículum acadèmic i ara costa trobar còpies dels llibres antics. A principis d’any, les editorials ja podien començar a imprimir els llibres amb els continguts adaptats al nou currículum, però el mes de març el Departament d’Educació va donar més marge als centres per adaptar-s’hi i, gairebé la meitat, segons els editors, han optat per fer-ho més endavant.

Això ha suposat un daltabaix important per a les editorials, que han hagut de tornar a reimprimir els llibres antics per l’alta demanda i guardar en estoc els que tenien nous de trinca.

La demanda de llibres antics, disparada

Pel responsable de continguts educatius del Gremi d’Editors, Antonio Garrido, els números no surten. Davant de la gran quantitat de centres que finalment han decidit no adaptar el nou currículum, la demanda de llibres antics s’ha disparat i ara cal reimprimir-los. “Són entre 15 i 20 dies de reimpressió i de logística per poder abastir el mercat una altra vegada. Però fins a mitjans de setembre, o tercera setmana de setembre, no es regularitzarà la situació“.

Són entre 15 i 20 dies de reimpressió i de logística per poder abastir el mercat una altra vegada. Però fins a mitjans de setembre, o tercera setmana de setembre, no es regularitzarà la situació
Antonio Garrido, responsable de llibres de text del Gremi d’Editors

Alguns hauran de començar el curs sense llibres de text

Preocupa que no arribin tots els llibres de text abans de l’inici de curs, que aquest any s’ha avançat i comença el 5 de setembre, tot i l’amenaça de més vagues a partir de l’inici escolar. Aquest problema fa que, pocs dies abans de la tornada a les aules, a alguns infants els pugui faltar algun exemplar determinat de llibres de text, tot i que els venedors esperen que aquest retard es pugui solucionar a temps.

Aquesta problemàtica la viuen a primera línia grans llibreries com ara Abacus, que davant d’aquesta situació de desabastiment puntual es veuen obligats a donar solucions d’emergència a les famílies.

L’aFFaC preocupada per l’aplicació del nou currículum

Per a la directora de l‘aFFaC (Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya), Lidón Gasull, un dels punts que ara mateix més preocupen a les famílies en aquest inici de curs és com s’ha traslladat aquest currículum als llibres dels alumnes. Per a Gasull és important que el professorat hagi tingut temps per preparar els nous continguts i afegeix que, “aquest nou currículum també inclou una nova metodologia d’aprenentatge això implica més temps i no sabem si el professorat i les direccions dels centres han pogut invertir el temps necessari per poder garantir la qualitat durant aquest curs.”

No implementar els currículums acadèmics en els temps marcats això acaba repercutint a l’alumnat el que és inamovible les noves proves d’accés a les PAAU.
Lidón Gasull, directora aFFaC

Sobre la possibilitat que alguns centres retardin l’aplicació del nou currículum Gasull apunta que, “no implementar els currículums acadèmics en els temps marcats això acaba repercutint a l’alumnat, el que és inamovible són les noves proves d’accés a les PAAU. Per un altre costat l’alumnat trigarà més en entrar en aquestes metodologies i s’ho acabarà trobant en les proves d’accés la universitat.”

La tornada a l’escola, més cara

L’inici del nou curs escolar enguany és serà més car. El material escolar s’ha vist afectat per la inflació, especialment el paper. “En bolígrafs, en escriptura, no s’ha notat gaire, però en tot el que és paper és molt bèstia la pujada de preus”, expliquen des de la papereria Logos.