Aquest dilluns al vespre diversos treballadors de l’empresa Desokupa provaven de fer fora els ocupants de la finca del carrer de Martí, 96, al barri de la Vila de Gràcia. Membres del Sindicat d’Habitatge de Gràcia i veïns s’hi van aplegar per donar suport a la família que des del mes de març hi fan vida.

Es tracta de la Violeta i els seus fills. Aquesta dona de 51 anys explica que quan va arribar-hi, fa cinc mesos, no hi havia ningú vivint als baixos i s’hi va instal·lar. Ella i els seus tres fills es van adonar que les portes de tots els pisos de la finca estaven obertes i van acabar ocupant-los tots. Viuen de recollir ferralla i asseguren que no poden pagar un lloguer gaire alt. De fet, han estat negociant amb la propietat un preu assequible per a la planta baixa de l’immoble i deixar lliures la resta de pisos però no han arribat a cap acord.

Els pisos buits de l’Ajuntament

La Violeta, malalta de fibromiàlgia des de fa anys, no confia en l’Ajuntament perquè diu que Serveis Socials l’han ajudat ben poc. Però està segura que el consistori disposa de pisos buits i li agradaria que li n’oferissin un pel qual pogués pagar un lloguer baix.

 

La solidaritat del propietari

En Luis, germà del propietari d’aquesta finca gracienca, s’ha instal·lat a l’únic pis que va desallotjar l’empresa Desocupa. Explica que, abans que hi entressin a viure la Violeta i la seva família, un grup de persones havien esbotzat totes les portes i “es van dedicar a vendre els pisos”.

Els propietaris es van assabentar de l’ocupació perquè les despeses de subministraments van pujar substancialment. Explica que han estat mesos negociant amb els ocupants el lloguer econòmic d’un dels pisos però un membre de la família s’hi va oposar i la negociació no va arribar a bon port.

En Luis assegura que han estat llogant la finca a estudiants per períodes no inferiors a un any i que ell mateix s’ha fet càrrec de totes les reformes perquè “no podíem pagar algú que ens ho fes”. Afirma que l’empresa Desocupa ha estat el seu últim recurs i apel·la les administracions perquè medïin en aquests casos i trobin una solució per a les persones amb problemes d’habitatge. “Els nostres impostos haurien de servir per a això”, diu en Luis.

L’Ajuntament diu que mediarà

El districte de Gràcia ha explicat a betevé que ni ells ni l’Oficina de l’Habitatge de Gràcia no van tenir coneixement de la situació d’aquest bloc fins dilluns al vespre. La intenció, segons el consistori, és avaluar la situació d’aquestes famílies i informar-les dels recursos municipals ja que aquestes persones no havien contactat amb ells. Un cop feta aquesta primera avaluació, l’Ajuntament explica que mediarà amb les famílies i, si escau, amb la propietat de la finca.