Veïns i entitats de la Barceloneta s’han unit per reivindicar que els 18 habitatges socials que es facin a l’edifici de Joan de Borbó, 44-45 es destinin a les necessitats d’habitatge de veïns del barri. Asseguren que així es va acordar en el mandat de Gala Pin. Ara se’ls ha comunicat que això no podrà ser.

L’edifici forma part de l’acord a què van arribar, a finals de l’any passat, l’Ajuntament i entitats del sector constructiu per ampliar el parc d’habitatge públic. L’acord estableix cessió d’ús per a 99 anys a aquestes entitats i que els habitatges serveixin per pal·liar l’emergència d’habitatge de tota la ciutat.

Malestar generalitzat pel canvi de criteri

Lourdes López, de la Plataforma en Defensa de la Barceloneta, explica que “ja el 2016 va quedar dit que en aquest edifici hi anirien algunes de les persones grans amb més necessitats d’habitatge que hi ha al barri”.

Els veïns protesten als baixos de l’edifici de Joan de Borbó, 44-45
Lluitem perquè els 18 pisos siguin per a gent del barri. Tenim molta mancança d’habitatge aquí ”
Lourdes López, Plataforma en Defensa de la Barceloneta 

Un acord verbal que ara és paper mullat

L’edifici de Joan de Borbó, 44-45 és un dels que l’Ajuntament ha posat a disposició de l’Associació de Gestors d’Habitatge Social de Catalunya i diverses entitats del sector per ampliar el parc públic d’habitatges. És fruit del conveni signat a finals de l’any passat i ha comportat la modificació d’acords verbals anteriors, com al que fan referència els veïns de la Barceloneta.

El vicepresident de l’Associació de Veïns de la Barceloneta, Manel Martínez, afirma que “després d’anys de lluites vam aconseguir en el mandat anterior que aquest immoble fos per a les necessitats del barri”. Assegura que amb el nou criteri dels 18 pisos, només un serà per al barri, ja que es reserva del total només el 25 % per a tot Ciutat Vella. La resta és per a les necessitats de la ciutat. En el seu moment es va pactar que el 80 % dels pisos s’adjudicarien a veïns de la Barceloneta.

Ens sentim estafats. Va ser un triomf veïnal aconseguit en el mandat de Gala Pin i ara els seus socis ens diuen que no”
Manel Martínez, vicepresident de l’AV Barceloneta

Una política d’assignació en l’àmbit de ciutat

El regidor del districte, Jordi Rabassa, explica que accions com aquesta “responen a la política de ciutat que porta a terme l’Ajuntament per fer front a l’emergència d’habitatge”. Explica que “en l’actualitat a Barcelona estan en espera d’un habitatge social 70.000 persones, cada una d’elles amb diferents tipus de vulnerabilitat”.

Ja ens agradaria que tothom pogués viure al seu barri però hi ha barris on no es pot fer obra pública”
Jordi Rabassa, regidor de Ciutat Vella

Els baixos sí que seran per a les entitats

El que sembla que no varia respecte a l’acord del 2016 amb Gala Pin és el fet que els baixos de l’immoble siguin per a les entitats del barri, tot i que encara no hi ha un compromís per escrit, tal com recorda i reivindica Carme Tomàs, de l’associació Gegants de la Barceloneta.

Els baixos en l’actualitat ja els utilitzen diferents entitats del barri

La mobilització veïnal no s’atura

Al moviment veïnal del barri no el convencen les justificacions del regidor actual de Ciutat Vella i avisen que lluitaran per recuperar Joan de Borbó, 44-45 per a la gent de la Barceloneta. Asseguren que ja han començat a recollir signatures i que faran mobilitzacions.