JAUME GRAU, portaveu d'Ecologistes en Acció "Cal revertir l'artificialització de la costa. Tots aquests dics, murs, espigons cada cop més grans, ampliacions dels ports... tot això el que està fent és artificialitzar la costa, evitar que el flux de sediments naturals reparteixi aquests sediments per la costa i per tant les platges no es regeneren per si soles. El que fan és treure la protecció natural i posar proteccions dures i artificials que no s'adapten al moviment de l'aigua i que el que el fan és augmentar la seva potència."

Aquest dimecres està previst que se celebri una reunió entre l’Ajuntament, la Generalitat i l’Estat per revisar el Pla integral del litoral, un document que conté les actuacions pendents a la costa de Barcelona que depenen del ministeri. Un exemple d’actuació seria la possible prolongació d’alguns espigons per evitar que el mar no s’empassi la sorra durant els temporals. Les entitats ecologistes, però, no veuen aquesta mesura amb bons ulls: asseguren que cal revertir l’artificialització de les platges i apostar per les proteccions naturals, com els boscos de posidònia, una planta aquàtica que fixa la sorra.

Jaume Grau, portaveu d’Ecologistes en Acció, explica que les construccions de formigó, com els espigons o els dics, obstaculitzen el flux de sediments naturals i les platges no es regeneren per si mateixes. Per tant, la sorra que s’emporta el mar en dies de temporal no retorna tan fàcilment a la costa. A més, Grau assegura que “les proteccions dures i artificials” no s’adapten al moviment de l’aigua i “augmenten la potència de les onades”. Des d’aquesta entitat proposen recuperar les proteccions naturals del fons marí i deixar enrere “mesures que ja fa anys que no funcionen”.