Els amants de la costura reconeixeran aquests pedals. Eren el motor de les màquines de cosir que s'utilitzaven als anys 30. Ara, però, són les potes d'una taula. És la funció que els han donat els socis de Transfolab, un espai de petites empreses amb un denominador comú: piquen l'ullet al medi ambient amb la seva tasca. Uns ho fan a través de la reutilització i l'anomenat ecodisseny. NADA TOZIJA, fundadora de Transfolab "Casi todos los muebles de Transfolab estan hechos de material reciclado. Hay basura en todas partes, es muy fácil de acceder. Las piezas que utilizamos siempre tienen su historia. Yo creo que esto enriquece el mueble que luego sale a partir de ellas." Això són fustes de palets abandonats al carrer i seran, quan estigui llest, una prestatgeria. Altres, en canvi, treballen en àmbits més desconeguts, com la bioconstrucció. En Carlos i la Teresa són arquitectes a Biohabita: analitzen i proposen canvis a la llar perquè sigui un lloc saludable. TERESA MONLEÓN, arquitecte i assesora a Biohabita "Quan parlem d'ambient saludable no entenem només salut com a no tenir cap malaltia, sinó saludable també és estar confortable i estar a gust." A l'hivern recomanen evitar els sistemes de calefacció per aire calent, ja que aixequen la pols i poden provocar problemes respiratoris. TERESA MONLEÓN, arquitecte i assesora a Biohabita "Si fas servir, per exemple, un tipus de calefacció per terra radiant, el que fas és aconseguir la calor a base de radiació. És el més natural. És com el sol, que ens arriba per radiació." També mesuren la qualitat de la llum artificial amb aquests aparells. Asseguren que els fluorescents o les bombetes que pampalluguegen causen estrès i ansietat.
Segons Nada Tozija, fundadora de TransfoLab, els materials que utilitzen són molt fàcils de trobar; “a Barcelona hi ha brossa per totes bandes”. Trastos vells, palets de fusta, filferros abandonats en solars… És tot el que necessiten per fabricar mobles útils. De fet, gairebé tot el mobiliari d’aquest espai del Poblenou està creat a partir d’aquests materials. Les potes d’una taula, per exemple, són pedals de les màquines de cosir que s’utilitzaven als anys 30. “Les peces que fem servir sempre tenen la seva història, i això enriqueix el moble que es crea”, explica Tozija.
TransfoLAB és una de les moltes iniciatives que se centren en el reciclatge i l’ecodisseny a la ciutat, però no és l’únic àmbit que es treballa. També amb l’objectiu de tenir cura del medi ambient i la naturalesa, aquest espai reuneix arquitectes especialitzats en biologia de la construcció o bioconstrucció. Es tracta d’una ciència que busca el punt d’equilibri entre el món natural i l’artificial. Observen, analitzen i proposen canvis a la llar per aconseguir un lloc confortable. Teresa Monleón, arquitecte i assessora a Biohabita, assegura que un entorn saludable és aquell en què les persones que hi habiten estan a gust.
Una de les tasques de la bioconstrucció és, per exemple, analitzar els sistemes de calefacció de cases i pisos. Des de Biohabita recomanen evitar els circuits per aire calent a l’hivern, ja que “aixequen la pols i poden provocar malalties respiratòries”. Monleón recomana, en canvi, la calefacció per terra radiant: “Aconsegueixes calor a base de radiació, que és el més natural. És com el sol, que ens arriba per radiació”. També mesuren la qualitat de la llum artificial amb aparells especialitzats. Asseguren que els fluorescents o les bombetes que pampalluguegen causen estrès i ansietat.