Albert Morral és astrònom de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell. Aquest matí, a ‘El matí de Barcelona’ ha explicat que per tal que es produeixi un eclipsi de Lluna cal que el Sol, la Terra i la Lluna plena es trobin alineats. El sol il·lumina la Terra i aquesta projecta una ombra. Si la Lluna travessa l’ombra de la Terra aleshores es produeix un eclipsi, si passa exactament pel mig aleshores la Lluna queda totalment tapada i parlem d’un eclipsi total de Lluna. En el cas que no es tapi del tot, tan sols una porció, es produeix un eclipsi parcial de Lluna, i si la Lluna no passa exactament per l’ombra, sinó fregant-la per la penombra, aleshores s’esdevé un eclipsi de penombra.

Aquest darrer serà el tipus d’eclipsi que podrem contemplar aquest vespre des de Barcelona i arreu d’Europa. La Lluna plena sortirà per l’horitzó de llevant, coincidint amb la posta del Sol, a les 19.58 h. El màxim de l’eclipsi es produirà pels volts de les 21 h, i s’allargarà aproximadament fins a les 23 h.

Com es veurà?

Tot i no ser tan espectacular com els eclipsis totals o parcials, l’interès dels eclipsis penumbràtics rau en el fet de suposar un repte per als aficionats a l’astronomia i sobretot als astrofotògrafs. La Lluna anirà perdent brillantor durant l’eclipsi i s’acabarà observant més apagada, de color cendra. Posteriorment, tornarà a recuperar la lluentor habitual.