El pacient és un diplomàtic de 36 anys, d’origen senegalès, que dijous passat va anar a urgències de l’Hospital General de l’Hospitalet perquè tenia febre, dificultats per empassar i dolor generalitzat. No són tots els símptomes de l’Ebola, però sí alguns. I l’home va visitar entre el 17 i del 19 d’agost la República de Guinea, un dels països africans on ha arribat el brot d’Ebola, així que el van traslladar a una habitació aïllada de l’Hospital Clínic i li van fer les anàlisis pertinents per poder descartar aquesta malaltia.

El Clínic, centre de referència a Catalunya per al tractament d’aquesta i altres malalties infeccioses, va enviar les mostres del pacient a l’Instituto de Salud Carlos III, el centre encarregat de coordinar la investigació sanitària pública a Espanya i adscrit funcionalment als ministeris de Sanitat i d’Economia. Avui se n’han sabut els resultats, tant del cas de Barcelona com d’un altre de Saragossa, que també han resultat negatius. El guineà de 38 anys ingressat a l’Hospital Royo de la capital aragonesa té malària, després d’haver passat aquest estiu uns dies de vacances al seu país.

Quatre anàlisis en una setmana

Amb aquests, ja són quatre els casos de possible Ebola descartats a Espanya en poc més d’una setmana. El passat dissabte 16 d’agost un home va ingressar a l’Hospital Sant Joan d’Alacant amb uns símptomes que podien fer pensar que es tractava d’una infecció del virus d’Ebola, tot i que les proves que se li van fer van descartar aquesta possibilitat.

Una situació similar es va produir dimarts passat, quan l’Hospital Universitari Basurto, a Bilbao, va tractar un altre cas de possible infecció. Les proves van determinar que aquest pacient no tenia el virus d’Ebola, sinó malària.