El servei d’atenció psicològica als veïns de Ciutat Meridiana per casos de desnonament ha hagut de duplicar esforços en els darrers mesos. Ja fa més de set anys que el Col·lectiu Sísifo col·labora amb l’associació de veïns del barri per tenir cura de la salut mental de les persones pendents de resoldre el seu cas, unes 300 famílies, segons l’AV Ciutat Meridina.

L’entitat veïnal ha enviat un manifest a l’Ajuntament per demanar solucions immediates al problema de l’habitatge. Reclamen més esforços a les administracions per reduir l’atur al barri, un punt clau per treure moltes famílies desnonades del pou en què es troben.

“S’han fet més visibles situacions de violència”

Des del Col·lectiu Sísifo s’alerta que tots els temes de salut mental al barri han empitjorat arran de la pandèmia. “Tenim casos d’ansietat, trastorn d’estrès posttraumàtic en situacions de desnonaments, etcètera”, explica Isabella Guerrieri, psicòloga del Col·lectiu Sisifo. “Les situacions de violència s’han fet molt més visibles. Parlo de violència domèstica, de gènere i també entre cultures“, conclou. Per aquest motiu, l’atenció dels psicòlegs al barri s’ha hagut de duplicar.

Un manifest de denúncia per reclamar solucions

En un manifest signat per l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana es demana a l’Ajuntament solucions immediates per donar resposta al problema de l’habitatge, la font principal de preocupació entre els veïns. Qualifiquen de “dramàtica” la situació d’atur al barri i demanen esforços a les administracions per generar feines per als veïns.

“Amb llocs de feina solucionarem el problema de l’habitatge —comenta Filiberto Bravo de l’AV Ciutat Meridiana—. Tenim unes 300 famílies en llista d’espera per resoldre el seu cas”.

Una petició que secunden també els psicòlegs del barri. “La fase que abans era més aguda, la de trobar un habitatge d’emergència, ara s’està convertint en crònica, perquè s’afegeixen els problemes de no tenir feina ni ingressos“, explica Guerrieri. “Abans de la pandèmia molts veïns tenien accés a un treball puntual, de vegades “en negre”, una alternativa que ara no tenen”, comenta la psicòloga.

Demanen oferir tots els habitatges buits o tancats

En l’escrit també reclamen que s’adjudiquin tots els habitatges públics que hi ha a la Zona Nord. “Per què hi ha pisos buits del Patronat de l’Habitatge quan tenim 300 famílies en llista d’espera?”, es pregunta l’AV Ciutat Meridiana. Posen com a exemple els habitatges de l’antiga Regesa, a la plaça dels Eucaliptus. També assenyalen que al barri hi ha un gran nombre de pisos de bancs i grans tenidors tancats.