L’oficina de documentació del carrer de Trafalgar obre a les nou del matí, però com ja és habitual, des de les quatre de la matinada desenes de persones que volen renovar el DNI o el passaport fan cua per tenir el número que els permet fer el tràmit sense cita prèvia. A mesura que es desperta el dia la cua cada vegada és més llarga i els qui hi arriben a les 7 h ja no estan segurs que els números els arribin.

La majoria dels qui han fet cua aquest dijous ja han vingut algun altre dia i han comprovat que havien de venir abans. Fins i tot hi ha qui fa relleus o qui ha hagut de pagar a algú perquè no pot venir a fer cua tant d’hora. Un altre cas és el d’aquells que necessiten renovar el DNI per fer la matrícula escolar, ja que el període finalitza la propera setmana.

Aquest dijous s’han donat uns 150 números repartits en tres torns —a les 9 h, a les 11.30 h i a les 16 h—. D’aquesta manera alguns dels qui feien cua des de les 7 h del matí hauran de tornar a la tarda per aconseguir la renovació. Ells, però, tenen sort, perquè la meitat dels qui esperaven han hagut de marxar a casa i preveuen tornar un altre dia. A més, aquest dijous s’hi ha afegit un agreujant, ja que a causa d’un problema tècnic del  dia anterior, alguns han hagut de tornar-hi.

Avançar la cita prèvia no és una solució

Molts dels qui han fet cua aquest dijous al carrer de Trafalgar asseguren que han intentat contactar a través del telèfon 060 i que no han aconseguit parlar amb ningú per aconseguir cita prèvia, un fet que també hem comprovat des de betevé. La trucada acaba finalitzant perquè “tenim dificultats per poder-lo atendre”.

Hi ha qui també ha provat d’avançar-se a la renovació del DNI dos mesos abans que els caduqui —coneixent aquest problema—, però els qui ho han intentat asseguren que no és possible ja que el sistema no reconeix que es vulgui fer una renovació sinó que entén que es tracta d’una pèrdua del document i, tot i aconseguir la cita prèvia, el nou DNI no té una nova caducitat, sinó que, afirmen, manté la vigència anterior.

Situació “insostenible” segons els sindicats

El responsable de l’Administració General de l’Estat a Barcelona del sindicat CSI-F, Federico Sánchez,  ha explicat a ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0 fm, que la situació és insostenible. Assegura que no s’estan cobrint les jubilacions ni les baixes i que la falta de personal està generant saturació a les oficines on es poden efectuar aquests tràmits.

A més, diu que el sistema informàtic per demanar cita prèvia sovint no funciona bé. Tot i que no és una situació nova, Sánchez alerta que les cues podrien intensificar-se en les properes setmanes, coincidint amb les vacances d’estiu.

Recupera aquí tota l’entrevista: